Od dłuższego czasu czytam i korzystam z przepisów kulinarnych użytkowników Wykopu - i chyba nadszedł czas żebym zaczął dzielić się swoimi :)
Więc na dzisiaj kolacja grecka dla dwojga: Musaka i drinki z Ouzo.
Przepisów na Musakę jest wiele - można ją robić na tyle sposób co posłów w sejmie...
Poniżej prezentuje moją propozycję.
Musaka
Składniki do musaki:Bakłażan, mięso mielone, sos beszamelowy, sos pomidorowy, cebula, ser żółty, sól, pieprz, oliwa
Składniki do sosu pomidorowego dla musaki: pomidory w puszce (najlepiej tomatera),czosnek, kminek, cynamon, oregano, sól, pieprz
Składniki do sosu beszamelowego: masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa.
Czas przygotowania: 90 minut.
Na początek przygotować bakłażan. Musakę można oczywiście robić też z ziemniakami ale z bakłażanem jest o niebo lepsza.
Kroimy bakłażan w cienkie plastry.
Następnie wkładamy do cedzaka i solimy. Dzięki temu bakłażan, puści gorzki sok, który może popsuć nam smak potrawy. Pokrojone plastry bakłażana muszą odleżeć minimum 30 minut. Bakłażan charakterystycznie się "spoci".
Następnie należy je umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Po dokładnym osuszeniu plastrów bakłażana, rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy go na złoty kolor. Należy pamiętać, że bakłażan mocno wciąga tłuszcz - więc nie przesadzajcie z oliwą :)
Tak usmażony bakłażan, posłuży nam później do układania warstw musaki:
W drugiej kolejności robimy mięso. Na patelnię (ja posłużyłem się rondlem do smażenia) wlewamy odrobinę oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Powinna się ona smażyć do czasu osiągnięcia złotego koloru (około 5 minut).
Następnie dodajemy przygotowane wcześniej mięso (lekko można posolić) i całość smażymy aż mięso będzie miało brązowy kolor (około 15 minut).
W międzyczasie jak mięso się smaży, przygotujemy sos pomidorowy do niego. Tutaj jest bardzo ważna kombinacja ziół, które wchodzą w skład sosu, gdyż nadają one właściwy smak przygotowywanej potrawie. Do sosu najlepiej użyć gotowych pomidorów pokrojonych w kostkę (najlepiej tomatera). Ja z braku "gotowca" posiłkowałem się pomidorem i koncentratem pomidorowym.
Kroimy pomidora w kostkę 1cmx1cm i wrzucamy do osobnej miski.
Do miski wlewamy roztwór z koncentratu pomidorowego (koncentrat zalewamy kubkiem gorącej wody tak aby się rozpuścił). Rozpuszczony koncentrat powinien mieć gęstość płynnego jogurtu ale nie powinna to być "woda".
Całość mieszamy, po czym dodajemy wyciśnięty czosnek (2 -3 ząbki), łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki kminku oraz tyle samo cynamonu. Całość mieszamy, tak aby przyprawy się wymieszały z sosem.
Tak przyrządzony sos, dodajemy do smażącego się mięsa i dusimy około 20 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość po 20 minutach powinna mieć gęstą konsystencję:
Ostatnią rzeczą, którą należy sporządzić do musaki to sos beszamelowy. Przepisów na sos jest wiele, mój chyba należy do najprostszych.
Do rondelka wrzucamy odrobinę masła.
Następnie dodajemy ze 3 łyżki mąki pszennej i mieszamy z roztopionym masłem. Jak mąka wymiesza się z masłem - dodajemy 1 szklankę mleka i mieszamy cały czas na wolnym ogniu. Masa powinna mocno zgęstnieć i mieć konsystencję plasteliny.
Na koniec dodajemy odrobinę gałki dla smaku:
Mając już w zasadzie wszystkie "części" musaki - możemy zacząć składanie jej w całość. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, bądź oliwą.
Następnie układamy warstwami bakłażany oraz mięso. Pamiętając o tym, by ostatnią warstwą, którą nakładamy był bakłażan.
Po ułożeniu wszystkich warstw - na przemian bakłażan i mięso - całośc pokrywamy sosem beszamelowym a następnie posypujemy startym żółtym serem.
Całość wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy od doły, tak aby nie spiec górnej warstwy.
Na 10 minut przed końcem można włączyć górną grzałkę piekarnika.
A tak wygląda efekt końcowy:
Skoro już jesteśmy w klimatach greckiej uczty - proponuję drinki z Ouzo.
Do przygotowania potrzebujemy: Ouzo, Sprite, Grenadinę, lód, plasterek limonki.
Do szklanek wlewamy Ouzo - po 50 ml. Dopełniamy Sprite. Ouzo ze sprite tworzy mglistą miksturę.
Następnie dolewamy 10 ml grenadiny:
Na koniec dodajemy lód oraz plasterek limonki.
Pomysł na musakę zaczerpnięty od kucharza z Rodos + moja "polska" adaptacja :)
Smacznego:)
Komentarze (67)
najlepsze
A co do musaki, to jak dla mnie za bardzo mdli. Z jakąś surowką moze byłoby lepiej.
czemu tak nie zrobił? nie wiadomo :O
Nie chce mi się robić...
W Lazanii farsz też musi być "bardziej zbity" , żeby porcja nie rozwalała się na talerzu ;)
@sohee: na dwóch patelniach szybciej. Żebym z głodu nie umarł :P