Ad 1 Tak naprawdę w 90% własna szklanka to kwestia marketingu (to słowa osoby zajmującej się m.in piwnym sędziowaniem, a w więc znającej się na degustacji piwa). Np wiele belgijskich browarów ma dedykowane szklanki i kielichy, bo... po prostu tak sobie to wymyśliła. Oczywiście jest też drugie podejście, które sugeruje, że np odpowiedni kształt pozwala na np lepszą prezentację piwa - pszeniczniaki podaje się w wysokich, wąskich szklankach a portery
@incredible_innocent: Myślę, że wpływ szklanki na smak jest znikomy - być może bardziej wpływa na aromat. Jednak ten można bardzo łatwo wydobyć z dowolnego szkła - wystarczy przykryć je dłonią i mieszać przez pewien czas.
Nie lubię ginesa.. smak jakbym browar z kawą i ociupinką ziemi (przez którą uleciał cały gaz) pił... nie to, żebym nie lubił kawy zmieszanej z browarem i ziemią... nie lubię ginesa...
Komentarze (74)
najlepsze
2. W jakiej szklance, kuflu podaje się piwo miodowe?
Ad 1 Tak naprawdę w 90% własna szklanka to kwestia marketingu (to słowa osoby zajmującej się m.in piwnym sędziowaniem, a w więc znającej się na degustacji piwa). Np wiele belgijskich browarów ma dedykowane szklanki i kielichy, bo... po prostu tak sobie to wymyśliła. Oczywiście jest też drugie podejście, które sugeruje, że np odpowiedni kształt pozwala na np lepszą prezentację piwa - pszeniczniaki podaje się w wysokich, wąskich szklankach a portery
Tu masz szklanki degustacyjne Michaela Jacksona, guru piwoszy: https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson_%28writer%29
Co nie co jest tez o tym na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_glassware