Masz 20 złotych i chcesz zaimponować partnerce lub potencjalnej zdobyczy ? A może po prostu nie masz pomysłu na szybkie danie ?
Ten przepis jest dla Ciebie
Krewetki z czosnkiem i imbirem to świetny pomysł na dodatkowe danie albo przekąskę.
Czego potrzebujemy ?
- Krewetki mrożone, które trzeba wcześniej rozmrozić ( ja kupiłem z ogonkami 250 g )
- Świerzy imbir
- Główkę czosnku
- sól i pieprz
- Masło, najlepiej te prawdziwe
- Oliwę
No to zaczynamy:
1) Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce, a obrany czosnek wyciskamy
2) Na patelnię wlewany oliwę, nie musi być dużo i wrzucamy wyciśnięty czosnek i starty imbir. Czekamy aż się zarumienią, po czym dodajemy konkretną porcję masła.
3) Kiedy masło ładnie się roztopi wrzucamy nasze rozmrożone wcześniej krewetki i dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy, a może raczej dusimy je, aż lekko zmienią barwę i przejdą aromatem czosnku i imbiru.
4) Kiedy stwierdzimy, że już są idealne (można podjadać, w końcu trzeba mieć pewność) dodajemy trochę zielonego. Ja dodałem natki. Zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
5) Po zdjęciu z ognia najlepiej przerzucić to co mamy na patelni do głębokiego półmiska, łącznie z podpieczonym czosnkiem i imbirem, który najprawdopodobniej przywrze trochę do dna patelni. Musimy go delikatnie zdrapać i wrzucić do michy.
Doskonale smakują ze świeżą bułką z masłem.
I koniec. Zrobienie zajmuje jakieś 10 minut, koszt nieduży a całość jest dobrym kulinarnym urozmaiceniem.
Komentarze (119)
najlepsze
Smacznego.
Ale przepis bardzo fajny, tylko ta bułka jakoś mi nie pasuje. Jeśli posiłek ma być bardziej syty, lepszy będzie chyba ryż albo jakieś warzywa. I trzeba pamiętać, że krewetki podsmażamy max 3 minuty, bo szybko robią się twardawe.
P.s. Dłużej trzymane na patelni były by twarde.
Jakieś specjalne właściwości mają te krewetki?