Wpis z mikrobloga

Mirasy, mam jedno pytanko. W styczniu kupiłem kartę graficzną (msi 270x) i praktycznie od samego początku mogłem zauważyć sporadycznie występujące artefakty. Ignorowałem problem, bo zdarzało się to tak rzadko, że nie widziałem sensu zawracania sobie tym głowy. Przez prawie 10 miesięcy udało mi się uchwycić około 20 screenshotów, same graficzne bugi zdarzały się co około 2 tygodnie. Co ciekawe, włączenie na chwilę drugiego monitora w trybie "rozszerz" likwidowało problem.

Próbowałem wywołać je jakimiś benchmarkami, ale choć katowałem ją kilkadziesiat minut to nie udało mi się ich zaobserwować, pojawiają się całkowicie losowo, bez znaczenia jak mocno karta jest obciążona.

Jest sens coś takiego reklamować, przyjmą ją? Oprócz tego nie ma żadnych wad, nie piszczą cewki, nie grzeje się, wiatraki chodzą cicho.

Album z kilkoma screenami: http://imgur.com/a/ope4F

#komputery #hardware #pc
  • 21
  • Odpowiedz
@only: ewidentnie artefakty spowodowane wadliwym działaniem karty.

Napisz, że wada była od początku, ale nie mogłeś się tym zająć i żądasz zwrotu kasy i sobie kupisz lepszą :>
  • Odpowiedz
@only: W rękojmi masz miesiąc na zgłoszenie usterki po wykryciu. Inaczej mogą nie przyjąć z tego tytułu. W ramach gwarancji trzeba czytać warunki gwarancji.
  • Odpowiedz
@poco: tylko jak udowodnię, że coś jest nie tak? Jeśli wezmą ją na testy, to wszystko będzie wydawać się w porządku, ciężko wywołać te artefakty celowo. Screeny mogą być dowodem? Czy w ogóle mam się nie przejmować i stać przy swoim?
  • Odpowiedz
@only: niestety zależy to od tego, gdzie kupowałeś i generalnie to od ich kaprysu. W większości sklepów i przypadków, to jak zgłosisz z gwarancji, to wezmą, przetestują, jak nic nie znajdą, to wyślą Tobie z powrotem, że ok, ty napiszesz, że nie, to tym razem wymienią jak odeślesz na... refuba, a inna osoba dostanie Twoją jako... refurbished :)

Więc albo kombinuj jak to wygląda z tą rękojmią, albo czekaj aż
  • Odpowiedz
@only: A w komputroniku jak kupowałeś w jakimś lokalnym sklepie, to tam da radę na miejscu się dogadać. Z reguły spoko ludzie.
  • Odpowiedz
@poco: wysyłka, w dodatku prosto z ich hurtownii.

Co zabawne, kupiłem ją za mniej niż chodzi teraz :D Cena nic nie spadła, a wręcz przeciwnie.
  • Odpowiedz
@only: Ja kupiłem kilka m-cy temu gtx 750ti od palita, za 540 - teraz najtaniej bez wysyłki 575 zł.

A procek xeon 1230 v2 po ponad półtora roku z 850 na.. 917 zł w morele.

Generalnie coś złego dzieje się od kilku lat z tym postępem, bo chyba od czasu i7 Sandy Bridge, za proca, który wyciągnie około 100Gflops trzeba dalej dać tyle samo, czyli około 1k zł...
  • Odpowiedz
@only: Podsumowując, jak nie uda się tej grafy oddać na warunkach rękojmi, to ze zwykłą gwarancją może być ciężko.
  • Odpowiedz
Ja mam poprzednika tej karty - Radeona 9870 od Gigabyta, też prawie od początku problemy z artefaktami i wieszaniem. Była 3 razy w serwisie i zawsze wracał jako sprawna. Bujam się z nią od listopada 2013, teraz zacznę nową serię wysyłek. Problem występuje gdy jest chłodno i karta jest "nierozgrzana", jeśli po kilku minutach gry komputer się nie zawiesi to można grać spokojnie przez następne kilka godzin.

https://www.youtube.com/watch?v=WJDZM0PdCVk
  • Odpowiedz
@biskup2k: aż takich problemów to ja nie mam :D Skoro Tobie nie przyjęli, to mi na pewno nie uznają gwarancji. Trudno, mam 3 lata gwarancji na nią, gdy będzie się zbliżał jej koniec to zapuszcze na kilka dni kopanie walut czy jakiś ostry benchmark, może to ją rozłoży.

• Odpowiedz
@poco: @bolb: @biskup2k: Dobra, skoro nie artefakty, to może chociaż coś takiego się załapie? :D

Przy około 60% prędkości wiatraków zaczynają wyć tak jak słychać na filmie. W sumie to mi nie przeszkadza, bo nigdy nie rozpędzają się do więcej jak 40% a trzyma temperature poniżej 60 stopni.

only - @poco: @bolb: @biskup2k: Dobra, skoro nie artefakty, to może chociaż coś takie...
  • Odpowiedz
@poco: chcę mieć tylko pewność, że nie #!$%@? dzień po upływie gwarancji, a takie symptomy sugerują, że tak się stanie :/
  • Odpowiedz