Do rozgrzanego garnka wrzucamy pomidory oraz cebulę i mieszając gotujemy do momentu, aż pomidory się nie rozpadną. Otrzymujemy niezbyt gęsty sos (na zdjęciu). Dodajemy paprykę, sól, ocet winny i mieszamy. W tym momencie ktoś, kto będzie to robił pomyśli sobie pewnie co ten debil wymyślił, bo śmierdzi niesamowicie:)
Całość gotujemy mieszając do momentu, aż papryka puści sok (mniej więcej tak, jak na zdjęciu). Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i prawie gotowe;) Kiedy wszystko się schłodzi wkładamy garnek do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smak po zakończeniu gotowania ma się nijak do tego, jak salsa będzie smakowała ostatecznie.
No i jeszcze kilka uwag – można oczywiście użyć kolorowych papryk, ale lepiej żeby czerwona stanowiła większość. Swego czasu robiłem też wersję bez cebuli, ale jak to – polska salsa bez cebuli...:) W tym przypadku nie dodałem chili, ale zdecydowanie polecam dodać choć trochę – ostra smakuje lepiej.
Mam oczywiście gotową, już dobrze przegryzioną salsę. Potem pokażę z czym lubię ją najbardziej:)
@Uspavanka: Tej z przepisu wychodzi niedużo - jakieś 0,5l. No i w sumie nie ma potrzeby przekładać tego do słoika. Wystarczy, że włożysz garnek do lodówki do przegryzienia. Jeśli będzie ci smakowało, to z 5 kg (o ile żadna papryka nie jest zepsuta) wychodzi 7 słoików 0,7l.
@dziczku właśnie włożyłam sobie to wszystko na blat, patrzę i zastanawiam się jak ja w ogóle mogłam pomyśleć o słoikach?? (mimo że kupiłam więcej niż 1/2 kg) No chyba że zapragnę ładować to w mini słoiczki po koncentracie ;) Zrobię jak radzisz, posmakuję a potem zaprawię większą ilość. Wybacz, że Ci zwracam głowę głupotami...
@Uspavanka @netes W końcu przysiadłem do przepisu na salsę. Wszystko zważyłem i pomierzyłem – no i jest:)
źródło: comment_zqO8XDBd5iij6A4xizgAn8Qf7QZUpJQe.jpg
Pobierzpapryka czerwona – 500g
pomidor – 200g
cebula
źródło: comment_498VE2hqG6c0Mc5qxKmPP50BB8PwDhLG.jpg
Pobierzźródło: comment_LZuX8qQzsAUfxTHY6DsIgA6n0qMmIJjQ.jpg
Pobierzźródło: comment_Zb2vYCt0VmiTwLAwEG5xTXboBaR3k96s.jpg
PobierzMam oczywiście gotową, już dobrze przegryzioną salsę. Potem pokażę z czym lubię ją najbardziej:)
#mikroreklama
źródło: comment_gsbBd5elygMfWFOfO90F3kAHUwMSf53W.jpg
Pobierz