Wpis z mikrobloga

Do rozgrzanego garnka wrzucamy pomidory oraz cebulę i mieszając gotujemy do momentu, aż pomidory się nie rozpadną. Otrzymujemy niezbyt gęsty sos (na zdjęciu). Dodajemy paprykę, sól, ocet winny i mieszamy. W tym momencie ktoś, kto będzie to robił pomyśli sobie pewnie co ten debil wymyślił, bo śmierdzi niesamowicie:)
dziczku - Do rozgrzanego garnka wrzucamy pomidory oraz cebulę i mieszając gotujemy do...

źródło: comment_LZuX8qQzsAUfxTHY6DsIgA6n0qMmIJjQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Całość gotujemy mieszając do momentu, aż papryka puści sok (mniej więcej tak, jak na zdjęciu). Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i prawie gotowe;) Kiedy wszystko się schłodzi wkładamy garnek do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smak po zakończeniu gotowania ma się nijak do tego, jak salsa będzie smakowała ostatecznie.
dziczku - Całość gotujemy mieszając do momentu, aż papryka puści sok (mniej więcej ta...

źródło: comment_Zb2vYCt0VmiTwLAwEG5xTXboBaR3k96s.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
No i jeszcze kilka uwag – można oczywiście użyć kolorowych papryk, ale lepiej żeby czerwona stanowiła większość. Swego czasu robiłem też wersję bez cebuli, ale jak to – polska salsa bez cebuli...:) W tym przypadku nie dodałem chili, ale zdecydowanie polecam dodać choć trochę – ostra smakuje lepiej.

Mam oczywiście gotową, już dobrze przegryzioną salsę. Potem pokażę z czym lubię ją najbardziej:)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Uspavanka: Tej z przepisu wychodzi niedużo - jakieś 0,5l. No i w sumie nie ma potrzeby przekładać tego do słoika. Wystarczy, że włożysz garnek do lodówki do przegryzienia. Jeśli będzie ci smakowało, to z 5 kg (o ile żadna papryka nie jest zepsuta) wychodzi 7 słoików 0,7l.
  • Odpowiedz