Wpis z mikrobloga

Jakie są optymalne temperatury dla GPU w laptopie? Przy stresie i bezczynności?

Czy pasta termoprzewodząca może skutecznie zastąpić thermopad?

Wczoraj czyściłem układ chłodzenia w laptopie po kilku latach i po rozmontowaniu stare termopady do niczego się nie nadawały już. Naciapałem nową pastę na procek, gpu i chipset po czym złożyłem wszystko do kupy.

Teraz grafika ma 62 stopnie w spoczynku, przy grze około 90 stopni, a podczas stress testu szybko wbija powyżej 95 stopni.

Nie sprawdziłem jakie temperatury były wcześniej, stąd pytanie, czy tak jest okej? Thermopady zamówiłem i w poniedziałek, wtorek będę je najpewniej zakładał i tak.

Grafika: GeForce 320 Mobile 1GB

Wołam @naprawalaptopow.

#laptop #serwispc #pytaniedoeksperta #naprawalaptopow
  • 3
@severian: 62 stopnie w spoczynku? Kurde, sam na swoim laptopie z o wiele słabszą kartą mam takie temperatury, a pasty i radiatory nie zmieniane od nowości. Tylko czyszczę z kurzu od czasu do czasu.
yściłem układ chłodzenia w laptopie po kilku latach i po rozmontowaniu stare termopady do niczego się nie nadawały już. Naciapałem nową pastę na procek, gpu i chipset po czym złożyłem wszystko do kupy.

Teraz grafika ma 62 stopnie w spoczynku, przy grze około 90 stopni, a podczas st

@severian: Zasada jest taka - tam gdzie był termopad powinien wylądować termopad o takiej samej grubości. Temperatury nieco za wysokie, choć jeszcze akceptowalne