Wpis z mikrobloga

Mireczki z #programowanie (chyba), #elektronika #automatyka, mam pytanie do was. Mamy w pracy zasilacze laboratoryjne + chciałbym sobie taki zasilacz kupić do domu. Da się nimi sterować przez Ethernet, ale nigdzie kompletnie nie mogę znaleźć instrukcji jak taką komunikacje napisać. Czy ktoś się takim czymś z was zajmował? Potrzebuje tego, bo modelu w matlabie pewne rzeczy i potrzebuje sterować zasilaniem za pomocą jakiegoś protokołu i padło na LAN. Mam odpowiednie paczki w matlabie, za pomocą których mogę to robić, ale jestem w tym totalnie zielony. Wiem z czego składa się, tutaj wstawiam zdjęcie, ale bez instrukcji nie mam pojęcia jakie wpisać wartości, żeby zasilacz ustawił mi napięcie na wybranym kanale. Czy da się to jakoś zrobić metodą prób i błędów?
Tytyka - Mireczki z #programowanie (chyba), #elektronika #automatyka, mam pytanie do ...

źródło: Ethernet-Protocol-Frame-Structure

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@Tytyka: ethernet jest dobry w sterowaniu ale do implementacji softwarowej koszmarny
Ja w robocie jak mogę to wybieram bardzo muzealny rs 232
co prawda wolny, czasami się zawiesi ale za to napisanie programu do obsługi tego można ogarnąć z notatniku
  • Odpowiedz
@Tytyka: podaj oznaczenie zasilacza, poszukaj do niego instrukcji z opisem API. Większość sprzętu pomiarowego/laboratoryjnego korzysta z komend SCPI albo podobnych do SCPI, więc cała komunikacja jest z grubsza tekstowa. Jeśli do zasilacza masz dołączoną aplikację sterującą od producenta, to możesz też podsłuchać jak ona się komunikuje z zasilaczem.

Wiem z czego składa się, tutaj wstawiam zdjęcie,

zostawię bez komentarza
zetisdead - @Tytyka: podaj oznaczenie zasilacza, poszukaj do niego instrukcji z opise...

źródło: facepalm

Pobierz
  • Odpowiedz