Aktywne Wpisy
MarianJanusz +30
Jechałem dzisiaj pociągiem i nagle babka z innego siedzenia się do mnie odwróciła i coś powiedziała po ukraińsku. Ja byłem wgapiony w telefon i spojrzałem na nią chyba mocno zdezorientowanym wzrokiem, bo powtórzyła drugi raz po ukraińsku. Powiedziałem, że nie rozumiem i wtedy zapytała po polsku czy mogę uchylić okno. I tak mi się teraz przypomniało, jak ludzie opisywali kiedyś, że Ukraińcy mają nawyk mówienia do innych w swoim języku i oczekiwania,
nilmerg +2
W sumie to dlaczego Rosja nie użyje atomu? Nie mówię o waleniu po miastach, ale małe ładunki w jakieś cele strategiczne, jakieś lotniska wojskowe czy coś takiego, i nie musi to być przecież duży kaliber bo te bomby mają różną siłę rażenia. Na pewno byłby to taki znak, że są gotowi na użycie atomu i zachęta do rozmów pokojowych na ich warunkach. Czy chodzi o strach przed tym, że po użyciu atomu
tymczasem https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-na-swiecie/przeswietlamy-20-agroholdingow-na-ukrainie-ile-ha-jakie-uprawy-i-skad-kapital-2504428
jedna firma zgarnia prawie połowe dotacji z budżetu kraju dla rolników, pomimo, że ma taki majątek, ale wykopek powie, że to u nas marnuje się pieniądze dotując rolnictwo, lepiej dotować takie holdingi xD
#rolnictwo #protest #ukraina
Druga sprawa to kwestie społeczne. Można mieć 1 mln rolników na kroplówce lub 10 dużych. I załóżmy 900tys. ludzi więcej na rynku pracy. Nie mówię że to dobre rozwiązanie, ale jakoś z z fuzji Orlenu, Lotosu, PGiNG, gazet to wszyscy się cieszyli, a zasada jest podobna.
80mld rocznie idzie na rolnictwo w Polsce
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ukraincy-z-doplatami-do-produkcji-rolnej-z-ue-dostaly-je-gospodarstwa-do-120-ha,138730.html
Pokaz mi przepisy (ustawy, rozporzadzenia, dyrektywy) na podstawie ktorych rolnicy UE dostaja kase vs. te same przepisy na podstawie ktorych kraj nieczlonkowski dostaje. Moze chodz o wojne?
Przed wojna UA dostawala dotacje z UE? Nie wiem to
@siodemkaxx: taa tylko zapomnieli dodać że te dotacje były tylko 2017 duże w pierwszy roku działania programu i w następnych latach już nie dostawali takiej kasy ( ͡º ͜ʖ͡º) + to co otrzymali wtedy to było ~300 zł za hektar.
Zresztą wy
@gorzki99: to tylko przykład, oczywiste że kraje spoza UE nie dostają dopłat z UE, chyba że są w trakcie akcesji, ale wiele krajów dotuje rolnictwo, szczególnie te rozwinięte
@siodemkaxx: I wyszlo CI tak bo przeliczyles po kursie E/PLN. SERIO? Miras albo rozmawiamy powaznie albo robisz sobie jaja.
iedys bylem tak samo glupi jak Ty (nie obrazaj sie) i przeliczalem po kursie. Potem wyszlo tak ze jakis czas mieszkalem w niemczech (prywatnie) a potem kilka lat jezdzilem do niemiec w
@gorzki99: co? a jak inaczej masz przeliczać skoro masz wspólny rynek i miały być wspólne zasady? xD nie chcesz to nie dyskutuj, nikt cie nie zmusza...
@siodemkaxx: może lepiej nie sprawdzaj jak jest w Polsce? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a teraz wytłumacz mi dlaczego byle janusz prywaciarz ma 1600 zusu co miesiąc, co tam
nawet p0lak r0bak na minimalnej płaci 800pln składek.
a rolnika, który najczęściej jest milionerem <statystycznie 11ha x 66k> stać tylko na KRUS 150pln i oczywiście brak dochodowego?
Rolnik nie placi tez 1500 miesięcznie za mozliwosc pracy (czyli ZUS).
@siodemkaxx: Byles kiedys za granica? Jak widac nie (albo na krotko). Zdradze Ci sekret - przeliczanie po kursie to najglupsza glupota jaka mozna robic. Zrozumiec to mozna dopiero jak sie dluzej za granica przebywa.
Sa zupelnie inne koszta zycia. Przelicz se po kursie takie cos:
Walnalem sie w kolano i bolalo. Poszedlem do apteki po masc. Cos ala nasze fastum. I zaplacilem nieco ponad 20E. Czyi po kursie niecale 90 pln. Za
@gorzki99: znam koszta sadownika w niemczech i znam też ceny jakie uzyskuje, dalej te dopłaty są dla niego wyższe niż u nas, biorąc pod uwagę koszta,
Jak Twoj znajomy po fachu to dyskutowaliscie o kosztach pracy. (nie wiem...nawozy, ropa itp czy co tam jeszcze wam do pracy jest potrzebne)
Oczywiscie dyskutowaliscie tez tym ile zostawia w aptece, ile placi czynszu, za prad, za telefon (40-50E za gowniana oferte z 20GB-po ile masz w polsce?), ile zaplaci