Wpis z mikrobloga

hurr durr ten rolnik złodziej dostaje z naszych podatków 600zł do hektara dopłat bezpośrednich!!!11
tymczasem https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-na-swiecie/przeswietlamy-20-agroholdingow-na-ukrainie-ile-ha-jakie-uprawy-i-skad-kapital-2504428

Na drugim miejscu uplasowała się firma MPH. Na Ukrainie ma 362 tys. ha. Jest to międzynarodowy holding z siedzibą w Kijowie i zakładami produkcyjnymi na Ukrainie i Bałkanach działający w branży spożywczej, rolnej i technologicznej. Spółki zależne MHP zlokalizowane są w Wielkiej Brytanii, Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, krajach Półwyspu Bałkańskiego i innych krajach Unii Europejskiej

W 2017 roku firma otrzymała 42% wszystkich krajowych dotacji budżetowych dla przedsiębiorstw rolnych. W styczniu 2020 roku majątek wyceniano na 1,3 mld dolarów

jedna firma zgarnia prawie połowe dotacji z budżetu kraju dla rolników, pomimo, że ma taki majątek, ale wykopek powie, że to u nas marnuje się pieniądze dotując rolnictwo, lepiej dotować takie holdingi xD
#rolnictwo #protest #ukraina
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siodemkaxx: Co lepiej dotować zalezy od efektywności wykorzystania dotacji.
Druga sprawa to kwestie społeczne. Można mieć 1 mln rolników na kroplówce lub 10 dużych. I załóżmy 900tys. ludzi więcej na rynku pracy. Nie mówię że to dobre rozwiązanie, ale jakoś z z fuzji Orlenu, Lotosu, PGiNG, gazet to wszyscy się cieszyli, a zasada jest podobna.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: to nie są wykopki tylko farma trolli. Jakbyś takiego szczurka zapytał prywatnie to sam by wyśmiał swoje "argumenty" ale że to ich praca to robią sztuczny tłum i forsują różne gównoteorie, dzisiaj czapeczka hugo bossa, wczoraj dotacje, przedwczoraj ruska agentura itd.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: Nie bede sie klocil. ALe mam Ci onet, wp, pudelka czy inne cos takiego cytowac?

Pokaz mi przepisy (ustawy, rozporzadzenia, dyrektywy) na podstawie ktorych rolnicy UE dostaja kase vs. te same przepisy na podstawie ktorych kraj nieczlonkowski dostaje. Moze chodz o wojne?

Przed wojna UA dostawala dotacje z UE? Nie wiem to
  • Odpowiedz
W 2017 roku firma otrzymała 42% wszystkich krajowych dotacji budżetowych dla przedsiębiorstw rolnych. W styczniu 2020 roku majątek wyceniano na 1,3 mld dolarów

@siodemkaxx: taa tylko zapomnieli dodać że te dotacje były tylko 2017 duże w pierwszy roku działania programu i w następnych latach już nie dostawali takiej kasy ( ͡º ͜ʖ͡º) + to co otrzymali wtedy to było ~300 zł za hektar.

Zresztą wy
  • Odpowiedz
  • 0
Pokaz mi przepisy (ustawy, rozporzadzenia, dyrektywy) na podstawie ktorych rolnicy UE dostaja kase vs. te same przepisy na podstawie ktorych kraj nieczlonkowski dostaje. Moze chodz o wojne?

@gorzki99: to tylko przykład, oczywiste że kraje spoza UE nie dostają dopłat z UE, chyba że są w trakcie akcesji, ale wiele krajów dotuje rolnictwo, szczególnie te rozwinięte

A jakim cudm skoro my dostajemy niby mniej niz rolnicy z DE czy
  • Odpowiedz
mniej dostajemy dopłat bezpośrednich do hektara w porównaniu do niemiec

@siodemkaxx: I wyszlo CI tak bo przeliczyles po kursie E/PLN. SERIO? Miras albo rozmawiamy powaznie albo robisz sobie jaja.

iedys bylem tak samo glupi jak Ty (nie obrazaj sie) i przeliczalem po kursie. Potem wyszlo tak ze jakis czas mieszkalem w niemczech (prywatnie) a potem kilka lat jezdzilem do niemiec w
  • Odpowiedz
  • 1
I wyszlo CI tak bo przeliczyles po kursie E/PLN. SERIO? Miras albo rozmawiamy powaznie albo robisz sobie jaja.

@gorzki99: co? a jak inaczej masz przeliczać skoro masz wspólny rynek i miały być wspólne zasady? xD nie chcesz to nie dyskutuj, nikt cie nie zmusza...
  • Odpowiedz
@siodemkaxx:
a teraz wytłumacz mi dlaczego byle janusz prywaciarz ma 1600 zusu co miesiąc, co tam
nawet p0lak r0bak na minimalnej płaci 800pln składek.

a rolnika, który najczęściej jest milionerem <statystycznie 11ha x 66k> stać tylko na KRUS 150pln i oczywiście brak dochodowego?
  • Odpowiedz
  • 0
@analboss ten janusz prywaciarz z byle firmą też jest milionerem, a czemu płaci taki zus? Bo mu to odpowiada, nikt nie protestował o obniżenie zusu, więc w czym problem?
  • Odpowiedz
co? a jak inaczej masz przeliczać skoro masz wspólny rynek i miały być wspólne zasady? xD nie chcesz to nie dyskutuj, nikt cie nie zmusza...

@siodemkaxx: Byles kiedys za granica? Jak widac nie (albo na krotko). Zdradze Ci sekret - przeliczanie po kursie to najglupsza glupota jaka mozna robic. Zrozumiec to mozna dopiero jak sie dluzej za granica przebywa.
Sa zupelnie inne koszta zycia. Przelicz se po kursie takie cos:

Walnalem sie w kolano i bolalo. Poszedlem do apteki po masc. Cos ala nasze fastum. I zaplacilem nieco ponad 20E. Czyi po kursie niecale 90 pln. Za
  • Odpowiedz
  • 0
Byles kiedys za granica? Jak widac nie (albo na krotko). Zdradze Ci sekret - przeliczanie po kursie to najglupsza glupota jaka mozna robic. Zrozumiec to mozna dopiero jak sie dluzej za granica przebywa.

Sa zupelnie inne koszta zycia. Przelicz se po kursie takie cos:

@gorzki99: znam koszta sadownika w niemczech i znam też ceny jakie uzyskuje, dalej te dopłaty są dla niego wyższe niż u nas, biorąc pod uwagę koszta,
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: Nie miras - ja duzo rzeczy nie wiem. Wiem tylko to so sam widzialem a nie ze znajmomy opowiada.

Jak Twoj znajomy po fachu to dyskutowaliscie o kosztach pracy. (nie wiem...nawozy, ropa itp czy co tam jeszcze wam do pracy jest potrzebne)

Oczywiscie dyskutowaliscie tez tym ile zostawia w aptece, ile placi czynszu, za prad, za telefon (40-50E za gowniana oferte z 20GB-po ile masz w polsce?), ile zaplaci
  • Odpowiedz