Aktywne Wpisy
Undying +349
Muszę się wyżalić, po niecałych 6 latach w kołchozie udało mi się znaleźć inną pracę, na tym samym stanowisku, w firmie 35km dalej i za stawkę około 3000 brutto większą. Mega się cieszę, ale przełożony dzisiaj o mało mi nie zaje*al za wypowiedzenie xd nasłuchałem się że nie mam co liczyć na podobną kasę tutaj, żebym to sobie dobrze przemyślał, że dojazdy mnie wykończą, że będę tego żałował i że mogłem przyjść
Ryptun +464
Ekspres to Sage Bambino, a młynek to Fellow Opus:
- Zmieniałem ziarna palone ok 3 tygodnie temu (Obecnie Coffeelab Gwatemala Huehuetenango, ale próbowałem też z Coffee Plant Chocolate Bomb)
- Zmieniałem stopień mielenia (od drobnego tak że kawa nie chciała lecieć, do takiego że przelatywała w 20 sekund - obecnie trzymam się ok 40g ekstracji w około 30 sekund)
- Zmieniałem proporcje kawy w koszyku i wody (aż do 1:4)
Będę mega wdzięczny za pomoc - już zmarnowałem prawie 300 g kawy i sporo nerwów na niesmaczne shoty.
#kawa #ekspresdokawy #kiciochpyta
@mozzie: bo taką kawę kupujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) ekspresy nie mają wpływu na kwaśność kawy.
Zapnij kolbę z sitkiem i zostaw go włączonego na 5-10 minut. Dopiero potem dodaj kawy i w momencie jak masz zdjętą kolbę spuść z bloku kilka ml wody.
@MistrzKowalski bzdura. Spokojnie mogę Ci zrobić gorzką, orzechową i kwaśną kawę z tych samych ziaren.
Mając ekspres z kontrolerem PID możesz ustawić tą temperaturę. Różne odmiany i sposoby palenia lubią się z innymi temperaturami.