Wpis z mikrobloga

@bdfi1: napięcie między TP1 (zaraz niedaleko microusb) a TP2 (zaraz obok gniazda cinch).

zakładając, że masz wpiętą kartę SD, ethernet i pendrive. u mnei napięcie wychodzi 4,4V :-|
@pneumokok: czyli słaby zasilacz, albo coś z tym polimerowym bezpiecznikiem. Przerabiałem to ostatnio i okazało sie, że całe szczęście miałem słaby zasilacz, a nie walnięty bezpiecznik. A u mnie przy podpięciu dysku + wifi + eth i sd ~ 4.65V zasilacz 1A
@pneumokok: zasilacz 1A, dysk z własnym zasilaniem ale jednak coś tam bierze. A bezpiecznik trzeba sprawdzić w ten sposób, że mierzymy jego rezystancję. Jak znajdę to podrzucę link.

Winą pewnie też może być słabej jakości kabel lub zbyt długi.
@pneumokok: http://elinux.org/RPi_Hardware

>If you suspect a blow polyfuse, measure the voltage across F3, which should be less than 0.05 Volt.

Możesz spróbować trochę dać odpocząć RPI. U mnie to nieco dało. A zasilacz mam po prostu od telefonu więc niestety nic nie polecę i sam się chętnie dowiem co kupić ;)
@bdfi1: cholera, ja mam dwa różne i na obydwu to samo. z czego jedna ładowarka 2A :|

podejrzewam że winę u mnie ponosi to, że podłączyłem arduino po USB (i stamtąd przyszedł gratisowy "prąd").

i nie wiem iel to jest 'dać odpocząć', ale problemy z kartami SD były u mnie odkąd mam to RPI...
@pneumokok: mi pierwsza SD po miesiącu padła. Druga trzyma już rok. Ja miałem problemy po zabawie z GPIO. Zawsze możesz bezpośrednio do niego podłączyć zasilacz, bo z tego co pamiętam wejście mikroUSB i tak przyjmuje max 1.1A