Wpis z mikrobloga

#mirkowyzwanie

Cześć, z mojego zestawu pytań wybrałem numer jeden:

1. Na każdym cmentarzu spoczywają zmarli, którzy mieli ciekawą historię. Odszukaj ich groby i opowiedz nam o ich losach.
2. Zrób zbiórkę wysokiej jakości karmy dla zwierząt i podaruj ją wybranej przez siebie organizacji pomagającej zwierzętom.
3. Wyślij pocztówkę z pozdrowieniami do dowolnej osoby, której adres posiadasz - nie informując jej o tym wcześniej.

W dniu wczorajszym, pierwszego listopada, postanowiłem odwiedzić Cmentarz Wojskowy usytuowany w Twierdzy Modlin, która znajduje się na obszarze miasta Nowy Dwór Mazowiecki.
Grób, który wybrałem należy do pułkownika Edwarda Malewicza.

Edward Malewicz urodził się w Grodnie 8 lutego 1878 roku. Po ukończeniu 2 Moskiewskiego Korpusu Kadetów i 2 Konstantynowskiej Szkoły Wojskowej, służył w Armii Imperium Rosyjskiego, osiągając stopień pułkownika. W czasie I wojny światowej dowodził baterią 20 dywizjonu artylerii ciężkiej. Po przystąpieniu do I Korpusu Polskiego w Rosji, objął dowództwo 1 dywizjonu polowej ciężkiej artylerii. Po reorganizacji został komendantem Obozu Warownego Modlin. Zmarł 6 września 1924 roku w Szpitalu Ujazdowskim w Warszawie i został pochowany na cmentarzu w Modlinie 11 września 1924 roku.
StraznikDomowegoOgniska - #mirkowyzwanie

Cześć, z mojego zestawu pytań wybrałem nume...

źródło: 20231101_124924

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz