Wpis z mikrobloga

Dziś drugie podejście do fermentacji ciśnieniowej i na gar poszła Peach Ipa. Po gotowaniu wyszedł Brix 14 i 23-24 l w fermentorze. Oczywiście nie obyło się bez kłopotów (no bo to ja ???? i zapomniałem dodać chmielu, a już schłodziłem brzeczkę do 40 stopni ???? - w tym przepisie chmiel dopiero należało dodać na wyłączenie gotowania o czym zapomniałem ????

No nic, zobaczymy co z tego cuda wyjdzie. Mam nadzieję, że już przy kolejnych warkach uniknę błędów fermentacji ciśnieniowej i to ogarnę i będzie dobrze ????

#piwowarstwo #hobby #tworczoscwlasna
seboxtc - Dziś drugie podejście do fermentacji ciśnieniowej i na gar poszła Peach Ipa...

źródło: temp_file754254189872135702

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@boa_dupczyciel żeby spektakularnie jebło!!!!!!!!!!!!!

po prostu upgrade swojej warzelni. Przede wszystkim czas zaoszczędzony na fermentacji/gazowaniu ale to dopiero druga warka ttm systemem
  • Odpowiedz
@seboxtc: wrzucenie chmielu po wyłączeniu palnika niewiele się różni od chmielenia na zimno, będzie minimalnie mniej goryczki. Wrzuć więcej na zimno i wyjdzie podobnie jak w założeniu
  • Odpowiedz