Wpis z mikrobloga

#programowanie
Jak wyglada ilość chętnych na mida? Generalnie siedzę w java, selenium, rest assured i wlatuje nauka ci/cd żeby wypadać lepiej w oczach potencjalnych pracodawców bo obecnie moja firma nie za bardzo jest w stanie mi zapewnić rozwój a cóż… lata lecą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 6
  • Odpowiedz
@toord: Ze dwa lata temu znaleźć mida było niesamowicie ciężko, było więcej wolnych wakatów niż dostępnych ludzi na rynku. Obecnie po cięciach to tak z 90% stanowisk dla midów jest obsadzonych, pare osób jeszcze do końca roku dostanie wypowiedzenie, a na jedno wolne miejce pewnie kandyduje z 20-30 midów, można przebierać.

Klasyczek - najlepsi wymiatacze oraz ponadprzeciętni nie mają się czego bać i spokojnie mogą negocjować 120-130zl/h B2B (tacy początkujący
  • Odpowiedz
  • 0
@nad__czlowiek: Bardzo fajny post za który dziękuję.
Tylko jak w ogóle pokazać, że jest się faktycznie dobrym, kiedy cv nie zostało nawet otwarte?
Niestety wszystko czego nauczyłem się w obecnej firmie, uczyłem się tak naprawdę w domu po godzinach bo w firmie w której jestem jest trójka testerów z czego tylko ja chciałem iść dalej i tworzyć automaty a nie przeklikiwać nowe ficzery, no i jestem na takim etapie, że
  • Odpowiedz
Tylko jak w ogóle pokazać, że jest się faktycznie dobrym, kiedy cv nie zostało nawet otwarte?

@toord: Nie da się. Przy tej ilości kandydatów trzeba mieć zwyczajnie farta że ktoś otworzy twoje CV.
  • Odpowiedz
  • 0
@markaron: chryste, jak to strasznie brzmi wszystko xD
No nic, pozostało się kształcić, że jak cefałka zostanie otwarta to żeby chociaż szczeny opadały i zeby zjadać pozostałych skillami.
Anyway, dzięki za odzew ^^
  • Odpowiedz
A jak wygląda rynek za granicą, jeśli posiadasz taką wiedzę?

@toord: za granicą możesz dorwać kontrakt bez pośrednika nawet 40-50k, ale szczerze mówiąc nie znam się w tym temacie. Na pewno masz 3x większą konkurencję, bo wszelkie hindusy i inne curry-cele, europejczycy, ukraińcy, ruscy też chcą dorwać zdalniaka. DO tego dochodzi inna kultura, tam na pewno będzie musiał pokazać dyplom wyższej uczelni i jakieś certyfikaty albo kilka lat klepać do
  • Odpowiedz
  • 1
@nad__czlowiek: czaje, brzmi logicznie. Akurat jeśli chodzi o prace za granica to mnie w sumie najbardziej i tak interesuje wyprowadzka do innego kraju.
No nic, pozostało dalej kuć i próbować bo samo nic nie wleci nowego ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz