Aktywne Wpisy
Pshemeck +259
gimnazjumqqq +59
Poniższa recenzja odnosi się do formy literackiej, a nie treści merytorycznej.
RECENZJA
Szanowni Koledzy tagu #przegryw i całego wykopu,
przejrzałem książkę autorstwa red. Wieczorkiewicz i red. Herzyk pt. "Przegryw". Moja ocena do 4/5.
Zaraz poleje się hejt, jednak wyjaśnię Wam skąd ta zawyżona ocena:
1. Generalnie książka przystaje swoją formą do lat 20. XXI wieku. Oprócz słowniczka na końcu, obrazków czy podziękowań, ma formę raportów z rozmów z poszczególnymi bohaterami.
Oczywiście mało
RECENZJA
Szanowni Koledzy tagu #przegryw i całego wykopu,
przejrzałem książkę autorstwa red. Wieczorkiewicz i red. Herzyk pt. "Przegryw". Moja ocena do 4/5.
Zaraz poleje się hejt, jednak wyjaśnię Wam skąd ta zawyżona ocena:
1. Generalnie książka przystaje swoją formą do lat 20. XXI wieku. Oprócz słowniczka na końcu, obrazków czy podziękowań, ma formę raportów z rozmów z poszczególnymi bohaterami.
Oczywiście mało
#gotujzwykopem #obiad
@tommmekk: to wtedy lepsza nawa bylo by duszonki.
Zwal jak zwal, pewnie smaczne :)
Bez piekarnika? Smakują po prostu jak gotowane?
Wody trochę też? Jak długo?
Kawałek masła
Kroisz ziemniaki w talarki
Do garnka wlewasz pół szklanki bulionu lub slonej wody
Na dno dobrze dać parę plasterków masła
Potem układasz talarki posypujesz wegeta, słodką papryka lub ostrą jak kto woli
Następnie dajesz pokrojana cebulę
I maslo
I znowu talarki i posypujesz przyprawami
Gotujesz na małym ogniu ok godziny pod przykryciem
Przypomniały mi się ziemniaki które za dzieciaka podbierałem gdy babcia dusiła w dużym garnku na piecu kaflowym dla świń.
Były niemyte w całości ze skórą, tylko rozpoławiałem parząc ręce i wyjadałem środek soląc.
Z parnika też się jadło:-)
Aż smaka nabrałem na pieczonki
W takim kotle
Wykładasz kapustą potem ziemniaki mięso boczek kiełbasa i na to ziemniaki, przykrywasz kapustą, szczelnie kocioł zamykasz i grzejesz na ogniu
Ale zaciekawiła mnie tania i prosta opcja samych ziemniaków na gazie.