Wpis z mikrobloga

@lunga: najlepiej robić w garnku jak dla więcej osób
Kroisz ziemniaki w talarki
Do garnka wlewasz pół szklanki bulionu lub slonej wody
Na dno dobrze dać parę plasterków masła
Potem układasz talarki posypujesz wegeta, słodką papryka lub ostrą jak kto woli
Następnie dajesz pokrojana cebulę
I maslo
I znowu talarki i posypujesz przyprawami
Gotujesz na małym ogniu ok godziny pod przykryciem
@tommmekk: Dzięki, na pewno spróbuję.
Przypomniały mi się ziemniaki które za dzieciaka podbierałem gdy babcia dusiła w dużym garnku na piecu kaflowym dla świń.
Były niemyte w całości ze skórą, tylko rozpoławiałem parząc ręce i wyjadałem środek soląc.
@tommmekk: znam inny przepis, moim zdaniem lepszy. Do tego co napisałeś dodaję pokrojony boczek, kiełbasę i buraki. Drugą ważną rzeczą jest wyłożenie garnka z dołu, boków i na górze liśćmi kapusty i dopiero wtedy układanie warstwowo każdego składnika. Przy czym ja robię 3 warstwy całości, czyli np: ziemniaki, boczek, buraki, kiełba, cebula i znów ziemniaki, itd. Na dole i na górze zawsze powinny być ziemniaki.

Aż smaka nabrałem na pieczonki
Takie duszonki jak napisałeś bardzo dobrze wychodzą i smakują z ogniska
W takim kotle
Wykładasz kapustą potem ziemniaki mięso boczek kiełbasa i na to ziemniaki, przykrywasz kapustą, szczelnie kocioł zamykasz i grzejesz na ogniu