Wpis z mikrobloga

Może to i jakieś standardowe ustawienie do którego nie mogę się dokopać ale jednak zapytam:

Zainstalowałem najnowszą wersję PrusaSicer i omyłkowo wywaliłem stare ustawienia ale to żaden problem bo testowe druki lecą jak błyskawica bez zająknięcia idealnie.
Drukuję "na co dzień" małe części do modeli i tu pojawia się pewne zjawisko przy cięciu modeli. Slicer robi maaaasę takich "mikro ekstruzji" przez co teraz na przeciętny wydruk mam 100x więcej retrakcji niż wcześniej. Chodzi o takie bardzo małe kawałki w modelu, których brak nie zrobiłby absolutnie żadnej różnicy a też przyspieszyłoby to na pewno sam druk. Przy wcześniejszych ustawieniach jakoś tego nie miałem a teraz jest to zauważalne i trochę 'irytujące'.
PrusaSlicer 2.5.0
Drukarka "pierwszy" Ender 3 po wielu modyfikacjach w tym wydrukowany mod direct-drive.
Od przeszło 2 lat na tak zmodyfikowanej drukarce po prostu włączam i drukuje od strzała bez żadnych problemów i tylko z PLA jbc.

Chodzi mi o wiele modeli, gdzie takie mikro-kawałki teraz występują przy cięciu a nie tylko w jednym. Ktoś wie jak zredukować albo pozbyć się takich małych odcinków jak na fotce? Ilość obrysów nie robi różnicy jbc.

#druk3d #ender3 #prusa
Wasz_Pan - Może to i jakieś standardowe ustawienie do którego nie mogę się dokopać al...

źródło: Zrzut ekranu 2023-04-11 235024

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wasz_Pan: też tego szukam, jak to wyłączyć.
Detect thin wall to nie jest.

Podobnie irytujący jest jeszcze ruch przy retrakcie "odjazd spiralką" zamiast wprost do góry - w efekcie (widoczne gdy zaznaczysz sobie "travel" na granatowy w podlądzie) w modelu jest pierdylion ruchów zbędnych a trwających sporo...
hrumque - @Wasz_Pan: też tego szukam, jak to wyłączyć. 
Detect thin wall to nie jest....

źródło: retract

Pobierz
  • Odpowiedz