Wpis z mikrobloga

Mój zestaw po upgradzie: Ryzen 5500, 16GB 2933mhz, RX5700XT, zasilacz vero m3 600w, dyski SSD na których zainstalowane są również gry. Komp testuje na jakimś #!$%@? monitorze sprzed 10 lat, 1280x1024 rozdziałka. Występują spadki poniżej 60fps nawet w takich grach jak BFV, gdzie teoretycznie komp powinien dawać stabilne okolice 100 klatek. Gdzieś przeczytałem, ze Radeony lubią wyższe rozdzielczości bo mało wykorzystywane obniżają znacząco zegary i możliwe, że stąd spadki wydajności. Kwestia zmiany monitora na jakiś 2K z wysokimi częstotliwościami i freesync premium, czy może jakiś FullHD 75hz też powinien wystarczyć? A może coś jeszcze innego?

#pytanie #pcmasterrace #komputery #radeon #amd
  • 9
  • Odpowiedz
@MZ23: Mnie zawsze rozwala jak niektórzy ładują kasę w zestawy PC, a pomijają tak istotny element jakim jest monitor. To tak jakby kupić sobie książkę jakąś taką zajebistą ale zapomnieć, ze jest się ślepym( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MxS89: oczywiście, masz racje, ale raczej nie w tym problem, poza tym z kontekstu wynika, że pewnie to tylko do testów
@MZ23: spróbuj afterburnerem zobaczyć co jest wąskim gardłem podczas gry, tzn. czy procek czy GPU na 100% zapierdziela, tak czy inaczej faktycznie dziwne, taki zestaw powinien łykać BFV, alternatywnie możesz włączyć AMD Super Resolution w oprogramowaniu od AMD, co pozwoli ci na użycie większej rozdziałki bez zmiany monitora, obraz
  • Odpowiedz
@maniel: Radeon Super Resolution, RSR skaluje obraz tylko w górę do natywnej jeśli ustawimy mniejszą rozdziałkę
Virtual Super Resolution, VSR pozwala ustawić ponad natywną rozdziałkę, skaluje obraz w dół do natywnej. Jest do ustawienia w opcjach Ekranu w AMD Software
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@MxS89: byku, mam 2 konsole i OLEDa - to na nich głównie gram, komp służył do zastosowań biurowych od święta na procku z integrą, ostatnio mnie wzięło żeby coś lepszego wrzucić. Monitor oczywiście na śmietnik, zdaje sobie z tego sprawę XD
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@maniel: @EndThis @pjveonot sprawa wyjaśniona, po wywaleniu synchronizacji pionowej karta wkręca się na zegary i w BFV na Ultra śmiga w granicach 150-200fps, Fortnite 100-150fps. Przy włączonej synchronizacji i limicie na 60fps jakimś cudem obcinała wydajność i łapała spadki na 20-30fps w tych samych ustawieniach XD
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@EndThis: chyba tak zrobię, widzę że sensowne 2K 144hz już można dorwać w okolicy tysiaka, w końcu ceny znormalniały :)
  • Odpowiedz