Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #pytanie

ej czemu zwykle w okolicach świąt / nowego roku przychodzi tyle emaili "zmieniamy regulamin", w tym od sklepów, w których ostatnio coś kupiłeś w 2003 roku?

pytanie na serio, bo zwykle kiedy korzysta się ze sklepu on-line, to przy każdym zamówieniu klika się "zapoznałem się z regulaminem", więc zapoznawanie się z tym regulaminem w czasie, kiedy nie robi się żadnych zakupów nie wydaje się jakieś mega potrzebne ani sensowne?

to po prostu forma reklamy? u mnie tak ~85% tych maili z automatu zgłaszam jako spam (niezamówiona korespondencja, która wysłana jest do wielu ludzi - podpada pod definicję)

hej, tu sklep #!$%@?.pl, w prawdzie konto zakładałeś w 1999, ale przy okazji tego, że w paragrafie 21 podpunkcie 37 ustępie 69 zmieniliśmy przecinek na średnik, może masz ochotę zakupić wielkiegokutanebulatora9000?
  • 11
  • Odpowiedz
@Szumimiwelbie: no właśnie o ten obowiązek pytam. Jeżeli kupiłem coś w sklepie w 2013, to wg jakiej prawnej definicji jestem "klientem sklepu", żeby trzeba było mnie na poważnie informować o zmianach?

Cholerne prawo pisane na kolanie, czemu ja stąd nie #!$%@?łem 20 lat temu :-(
  • Odpowiedz
@wascimatka: To jest dostosowanie polskiego prawa do rozporządzenia europejskiego. I ma za zadanie lepiej chronić prawa konsumenta.

Jak kupiłeś coś w 2013 roku, to zaakceptowałes regulamin odnoszący się m.in. do sposobu przetwarzania danych osobowych i zasad funkcjonowania Twojego konta w serwisie. Gdybyś go przeczytał to dowiedziałbyś się, dlaczego 9 lat później możesz otrzymać takiego maila.

Czyli, podsumowując:
- nie czytasz dokumentów, które akceptujesz
- nie podoba Ci się nowelizacja prawa, która
  • Odpowiedz
czemu zwykle w okolicach świąt / nowego roku przychodzi tyle emaili "zmieniamy regulamin"

@wascimatka: od przyszłego roku wchodzą w strefie UE nowe przepisy , nawet wypok przysłał mi maila o zmianie regulaminu( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wascimatka: Nie, ale nie płaczę potem w internecie, że sklep wysyła mi wiadomość dotyczącą zmiany ustaleń, które sam wcześniej akceptowałem.

A tym bardziej nie twierdzę, że państwo ponosi winę za to, że prawo zmienia się na lepsze.

O czym wiedziałbyś, gdybyś zapoznał się z treścią tych maili, zamiast od razu zgłaszać je jako spam. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Nie, ale nie płaczę potem w internecie

@camelinthejungle: Nie płakałem, jedynie zapytałem w jednoznacznie żartobliwym tonie :-)

O czym wiedziałbyś, gdybyś zapoznał się z treścią tych maili, zamiast od razu zgłaszać je jako spam. ¯\(ツ)/¯

Wiedząc, że to Cię boli - będę zgłaszał jako spam 2x częściej :-)
  • Odpowiedz