Wpis z mikrobloga

Wypłata dzisiaj przyszła i się okazało się że ze świątecznego bonusa 1000 funtów do ręki dostałem 570 funtów, fajne te podatki, takie bardzo zachęcające do wyższych zarobków.

Jeszcze w kwietniu mogę złożyć o odzyskanie 58 funtów zaliczki na student loan bo zabrali przypadkiem (bo zabierają automatycznie jak w danym miesiącu przekroczy ileś, ale potem można odzyskać jak roczne zarobki nie przekroczą danej kwoty - w zależności od planu pożyczki) ale tak czy tak nawet licząc te 628 do ręki z 1000 funtów to jest jawne złodziejstwo, ech :D Liczyłem na jakieś 700 chociaż do ręki - dobre i tyle ale niesmak pozostał.

#uk #pracbaza
  • 29
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: wszelkie dodatkowe zarobki typu bonus, premia, nadgodziny sa obciazane tzw emergency tax, ktory zaklada ze bedziesz kosil tyle kasy co miesiac. W kwietniu wez swoje P60 i jest bardzo prawdopodbne ze odzyskasz czesc tego nadplaconego podatku
  • Odpowiedz
@bluehead:

wszelkie dodatkowe zarobki typu bonus, premia, nadgodziny sa obciazane tzw emergency tax, ktory zaklada ze bedziesz kosil tyle kasy co miesiac

Nieprawda, rozliczane są według marginal tax, czyli stawki właściwej dla progu, na którym jesteś według prognozowanego dochodu za cały rok.
  • Odpowiedz
zaliczki na student loan bo zabrali przypadkiem

@MarianoaItaliano: Mi w tamtym roku przez dwa miesiace naliczali student loan repayment, a w tym roku, ostatnio sie zorientowalem, przez pol roku naliczaja mimo, ze nigdy nie mialem student loan xD Oczywiscie skontaktowac sie z nimi to jest #!$%@? tragedia, wiec czekam, az laskawie sami sie zorientuja, ze mnie okradaja (w tamtym roku sami przyslali pismo z przeprosinami). "Przypadkiem" #!$%@?.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Moj bonus co roku laduje w pension, inaczej podobnie prawie polowa przepada (i student loan 1 wiec nic nie zwracaja, jeszcze ok 9k zostalo do splaty, i % teraz chyba bedzie z 4%, zastanawialem sie czy nie splacic tego ale tak dlugo jak dostaje na koncie oszczednosciowym wiecej to wole nie splacac).
Do tego salary sacrifice na zarobki (9% laduje w pension) zeby zaoszczedzic troche podatkow/skladek/student loan;).
Najgorsze ze podobno
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano W sumie tak patrzę i nie rozumiem czemu Ci tyle zabrali, 32% na niższym progu i jakie 42% na wyższym jest, a tu Ci zabierają 37% odliczając student loan. Albo ten bonus Cię akurat wepchnął częściowo w wyższy próg albo Ci oddadzą część za miesiąc.
  • Odpowiedz
@kwiatosz: Nie, wyższy próg niemożliwe. Coś trochę poniżej 25k wyjdzie za cały rok już z bonusem, więc to nie to - wydaje mi się że oddadzą część za miesiąc. Zresztą co roku mam prawie tax return.

A do obliczeń dolicz jeszcze pension i wyjdzie tyle.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano No to nie do końca możesz winić podatki że część wpłaciłeś sobie na emeryturę ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ja się ostatnio dowiedziałem że jedna osoba u mnie w pracy ma w umowie że od bonusów ma też składkę emerytalną pracodawcy płaconą, nie wiem jak to się robi ale wtedy to już w ogóle lepiej wygląda w kwestii tego ile się z bonusu dostaje.
  • Odpowiedz