Aktywne Wpisy
Mieszkam z żoną i dzieckiem na 75 m kw. (3 pokoje). W ciągu paru lat praktycznie wszyscy moi znajomi z dziećmi wynieśli się z tego osiedla. Jeden kupił dom 150 metrów, drugi i trzeci mieszkania po 100 metrów. Wszyscy zostawili sobie poprzednie mieszkania (65-75 metrów) na wynajem. Zaczynam miec wrażenie że mam najgorsze warunki mieszkaniowe z ludzi których znam. Ostatnio jedna osoba o moich 75 metrach powiedziała "mnie by było w takim

Buli98 +96
bakston chce się wykopkom przypodobać #famemma
źródło: 447641690_1636185293801441_1292038150933105241_n
Pobierz

Przyjmijmy, że mam aplikację #php. Standardowo jakaś baza danych (mysql, mongodb), nginx. I teraz pytanie do was...
Czy obraz aplikacji powinien zawierać nginxa? Czy może powinniśmy zainstalować nginxa na vpsie, dedyku (jako apka systemowa, a nie jako kontener), a aplikacja (PHP) ma być tylko odpalona przez docker-compose up i mieć podpięty volume dla kontenera z php?
Wiem, że bazy danych nie wrzuca się jako kontenera, z tego względu, że jak kontener padnie to tracimy dane. A jak jest z nginxem?
Przeglądam różne tutoriale i wszędzie pchany jest nginx, a nawet mysql (jako kontenery). Rozumiem, że po to by uprościć, pokazać coś ale mam wrażenie, że przemycane są "bad practices". Chętnie dowiem się od was jak to powinno wyglądać.
Nginx do drugiego kontenera.
A jeśli chodzi o mysql to tylko jako kontener deva (lokalnie) bo na produkcji baza danych musi być w innym miejscu.
A jak wtedy odpalić taki obraz na vpsie żeby wiedział, że domena cos.com ma kierować do wybranej aplikacji? Bo normalnie wrzuciłbym pliki we wskazane miejsce i tyle. A co w przypadku obrazu?
Czy
Ja bym kopiowal plik do obrazu, podczas budowania a sam plik z konfigurja trzymal w repo. Domena to raczej nie zmienia sie zbyt czesto.
A jak i poczytaj o :
https://docs.docker.com/compose/profiles/