Aktywne Wpisy
tentyp11 +3
Eustachiusz +316
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
1. Gry kooperacyjne czy nie kooperacyjne?
2. Eurogames czy Ameritrash?
3. Ulubiona tematyka to... ?
4. Jak reagują na gry planszowe ludzie w Waszym najbliższym otoczeniu?
5. Kupujecie w ciemno z polecenia przez kogoś czy raczej po zapoznaniu się z mechaniką i rozegraniu przynajmniej jednej partii?
1. Oba.
2. Wtf?
3. Fantasy, medieval ?
4. #!$%@? idziemy na impreze a wy grajcie dalej w te wasze gierki.
5. W ciemno, po przeczytaniu recenzji lub obczajeniu na żywo.
1. Jedno i drugie, chociaż w kooperacyjne zbyt dużo nie grałem (prawie wcale)
2. ?:(
3. Różnie... fantasy mi podchodzi w tematyce jak munchkin, ale z tym czasem ciężej z współgraczami, ogólnie osobiście mało co mi się nie podoba:)
4. Na początku jest taki zonk wtf, coooooooo? A potem albo po jednej partii albo po przemyśleniu, jak to fajnie siąść razem whisky popić i pograć w fajne planszówki, dochodzą do
2. Eurogames. Choć nie jestem pewny ameritrash (chodzi o gry z dużą losowością, kośćmi itd.?)
3. Każda mi pasi :-)
4. Tacy najbliżsi znajomi jednak trochę dziwnie reagują. Ale oni nie są "planszówkowi". Choć dziś kumpel chciał grać w Dixita na uczelni, którego z domówki pamiętał i okazało się, że jednak część osób się zainteresowała :D (choć brak zajęć no pomógł...). Ale to dość
Eurogry: Osadnicy z Catanu, Carcassone, CV, Filary Ziemi, Kolejka
Ameritrash: Talisman, Relic, Mage Knight, Descent, Horror w Arkham, Battlestar Galactica
Generalnie eurogry są w miarę proste i w miarę krótkie, a ameritrashe to "epickie bitwy", karty postaci i ich cechy, ekspienie, figurki bohaterów itp. :)
Obydwie pozycję dla planszomaniaków są obowiązkowe, nie zawsze ma się czas, a szkoda nie zagrać chociaż chwilę w takie
Ja swoją przygodę z planszówkami dopiero zaczynam (pare miesięcy). Póki co nie spotkałem się z nudną planszówką, może też dlatego, że zawsze staram się być pewien przed zakupem;)
1. nie kooperacyjne
2. euro
3. byle nie fantasy typu D&D :)
4. gry imprezowe wszyscy przyjmują świetnie. z innymi też nie ma raczej problemu. chciałbym tylko znaleźć kogoś bardziej wkręconego, żeby np. grać z nim regularnie w neuroshimę hex w dwie osoby albo w przyszłości w jakieś lżejsze gry wojenne, ale mam nadzieję, że to kwestia czasu :)
5. jak jest jakieś pasujące z terminem spotkanie planszówkowe, to staram
1. Niekooperacyjne, rywalizacyjne.
2. Nie znam
3. Fabuła to tylko osnowa mechaniki, dobre zasady można ubrać każdym płaszczykiem
4. Pozytywnie
5. Tylko po zapoznaniu się i rozgrywce
2. Raczej euro, nie bawi mnie łażenie po olbrzymiej planszy, tony tekstu na kartach, itp.
3. Każda, najfajniej jak fabuła jest dobrze osadzona w grze (vide K2, Robinson, w sumie Kolejka nawet)
4. Pozytywnie, gram z nimi :D
5. Zależy od siły polecenia i ceny. Jeśli lekką gierkę poleca mi kilka osób i ma dobre
1. srednio 1 kooperacja na 4 rywalizacje
2. europejskie klasyki, z nowych gier raczej ameritrash
3. obecnie: kosmos, laserki - 4X
4. kumple łapią bakcyla. rodzice dziwią się, że wole to od komputera. dziadkowie mysla, ze to dziecinada.
5. zazwyczaj po ostrym researchu w internecie / w sklepie/ na konwencie. choc czasem kupuje w ciemno.
EDIT:co ro roznicy pomiedzy eurogames a reszta to mozna to podzielic tak:
-eurogry to przewaga