Aktywne Wpisy

rozowypasiak +127
Oddajcie mi stary dobry wykop! Coście z tym portalem uczynili ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Główna to jakiś dramat - fake newsy i clickbaitowe tytuły jak z portalu na O, a podobno kiedyś byli tu świadomi użytkownicy, którzy nie dają sobie wciskać kitu ( ͡~ ͜ʖ ͡°) #pdk
Mirko świeci pustkami, a jak już ktoś coś ośmieli się coś dodać, to spora część komentarzy jest
Główna to jakiś dramat - fake newsy i clickbaitowe tytuły jak z portalu na O, a podobno kiedyś byli tu świadomi użytkownicy, którzy nie dają sobie wciskać kitu ( ͡~ ͜ʖ ͡°) #pdk
Mirko świeci pustkami, a jak już ktoś coś ośmieli się coś dodać, to spora część komentarzy jest
źródło: 423fa2d3e7f611b757981b1bf3ce63f2ccafda0306b2c810f64642f4f95accc8
Pobierz
michal1498 +8
Jakie macie powody by żyć?
#przegryw
#przegryw

Ja bym to zrobił mniej więcej tak:
void raport(id_czujnika, buf, buf_size){// tu wołasz odpowiednie funkcje raportujące czujników}Dlaczego chcesz output w json? Piszesz na pewno w cpp? Nie miałem bezpośredniej styczności z arduino, ale większość biblioteki standardowej powinna być dostępna.
- jeżeli dostaje paczkę z node'a np .o nr 3, to:
- odczytaj 'temperatura' z payloadu (float)
- odczytaj 'wilgotnosc' (float)
- odczytaj 'czujkaruchu' (int 1/0)
- odczytaj 'swiatlomierz' (long)
wyslij(3, 123, temperatura, wilgotnosc, czujkaruchu, swiatlomierz...)
Z czego to tylko przykład dla czujki nr 3, a 4ka moze miec np. zuzycie watt (int)
avr-gcc --versionw konsoli wpisz. Ale z szybkiego googlowania widzę, ƶe to w miarę nowe gcc ;)
generalnie biblioteki są nieco okrojone (brak %f w sprintf, które rozwiązałoby problem) etc.
może wielokrotna inicjacja funkcji? coś w stylu
void funkcja (param 1, 2, 3, 4, 5)
void funkcja (param 1, 2, 3, 4)
void funkcja (param 1, 2, 3)
...
-std=c++11) w arduino ide jest dość cięƶkie.
gdybym miał powiedzieć co Twój kod robi, to za chiny ludowe bym się nie domyślił.
Dla porównania zerknij na jakiej jakości kodzie pracuję obecnie:
http://arduino.cc/en/Tutorial/XivelyClientString
i mniej więcej coś takiego chcę osiągnąć, z tym że bez "String" który podobno masakruje używanie pamięci na kościach
pokombinuję dtostrf i będę wszystko jako parametry char* podawał. Arduino MEGA ma jakiś-tam zapas pamięci, może wystarczy.
1. czujnik1 -> centralka, komunikat: e, centralka, pakiet dla CIebie. temperatura: 25.5, wilgotność 85.35, luxów 250 a czujka ruchu 0.
2. centralka -> internet (wywołuje funkcję sendData), raport: t: 25.5, hum: 85.35, ldr 250, pir 0
3. czujnik 2 - centralka, komunikat: e, centralka, pakiet dla Ciebie: 180;1134.3123
4. centralka -> internet, (wywołuje funkcję sendData) raport: watt: 180, licznik: 1134.3123
w domu pokombinuję z itoa, dtostrf i innymi wynalazkami, a wszystko będzie latało do char*.