Wpis z mikrobloga

Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest że nagle cena kWh energii elektrycznej wzrosła do 2zł?
Przecież węgiel brunatny i kamienny na potrzeby naszych elektrowni wydobywamy sami(no może trochę było z RU), tak samo energia odnawialna też jest produkowana z naszych źródeł. Więc przez to że 10% energii jest produkowanej z gazu to cenę #!$%@?ło do góry 5 krotnie? Coś mi tu śmierdzi.

#energetyka #energia #ogrzewanie #bekazpisu
Viado - Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest że nagle cena kWh energii elektrycznej w...

źródło: comment_1663254593UcPwIb2kmf7VT4hzEaeZrK.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@Viado: ale firmy energetyczne odbijają sobie z nawiązką modę na fotowoltaikę, im więcej ludzie naprodukują tym mniej oni zarobią więc cisną póki jeszcze mogą sporo ugrać.
  • Odpowiedz
@Viado: Firma ma monopol to próbuje zarobić jak najwięcej. PiS potrzebuje pieniędzy na socjale więc próbuje wycisnąć z obywatela ile się da. Oni w dup*e mają nasz interes
  • Odpowiedz
@Viado:
Nasza produkcja prądu jest mniejsza niż zapotrzebowanie, więc każde obniżenie produkcji równa sie koniecznościa obnizenia popytu.
Przed wojną byliśmy net importerem e.elekrycznej, teraz inne kraje też maja problemy z prądem wiec nie będą tak sprzedawać jak dotychczas.
Ceny gazy #!$%@?ło wiec koszt z elektrowni gazowych też #!$%@?ło. Ceny węgla #!$%@?ło, więc ceny węgla dla elektrowni też poszły w górę.
Koszty produkcji realnie bardzo wzrosły, ale tego prądu po prostu nie
  • Odpowiedz
@Gorion103: Ale jak to ceny wegla wyebało dla elektrowni skoro elektrownie są polskie, węgiel pod ziemią polski i kopalnie polskie, nawet górnicy są z polski!
  • Odpowiedz
@Viado: Wystarczy, ze 1% pochodziłby z drogiego gazu i już masz cała energię elektryczną w tej cenie sprzedawaną. U nas tez dochodzi presja z zewnątrz, skoro byłby dużo tańszy, to skupiłby i tak Zachod, wiec nie opłaca się obniżać nawet dla konkurencyjności wewnętrznej
  • Odpowiedz