Wpis z mikrobloga

Używam nowego Adobe Lightrooma do wywoływania RAWów i często korzystam z presetów. Co jakiś czas zapisuje sobie jakieś ustawienie by szybko narzucić je na inne zdjęcie. Dzisiaj odpalam LRa i dupa - moje presety zniknęły, pojawiły się standardowe które były zaraz po zainstalowaniu (ale je wywaliłem). 80-90% presetów mam w formie backupu, ale najnowsze przepadły. Szukałem na nazwie pliku ale nie znajduje mi ich na dysku. To już drugi raz. Czy w LR jest jakiś skrót który przywraca presety? Czy to jakiś bug? Czy program scrashował i przywrócił domyślne ustawienia?

#adobe #lightroom #fotografia #grafika #windows #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 10
  • Odpowiedz
@chomik3: a powiedz, czy nie zmienił Ci się także przy okazji język w LR?
bo ja ostatnio tak miałem... że po jakieś aktualizacji, język nie wiem po co zmienił się na polski i pomogło przywrócenie języka programu z powrotem na angielski
  • Odpowiedz
@Gippo86: Język, katalog zdjęć itd bez zmian. Nawet część presetów udało mi się odzyskać wchodząc w historie edycji danych zdjęć. Jednak jak to sie ma co chwile powtarzać to nie ukrywam - będę siedział wkurzony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@chomik3: to wejdź do katalogu, gdzie LR trzyma presski... i ew. przejdź 1-2 poziomy wzwyż - może zrobił 2 profil i wystarczy przerzucić presski między katalogami
  • Odpowiedz
@chomik3: jeśli pamiętasz nazwę jakiegoś presska to zarzuć może wyszukiwarkę plików na dysku - czy je skasował, czy przerzucił... czy są w jakimś katalogu, a z jakiegoś powodu aktualne ustawienia korzystają z innego miejsca..
  • Odpowiedz
@Gippo86: próbowałem po nazwach szukać - nie ma. Zastanawiałem się czy LR nie daje wszystkich plików do jednego większego, ale nawet jeśli tak to jak je potem wydobędę?
  • Odpowiedz
@Gippo86: a to już szukałem w pierwszej kolejności. Szukałem plików po datach, nazwach i nic. Widocznie jest jakiś bug... Bede robił częściej backupy wszystkiego
  • Odpowiedz