Wpis z mikrobloga

uwaga pytanie!

czy jeśli rzucę studia podczas pierwszego semestru pierwszego roku, nie zaliczę go, to startując na inny kierunek w roku przyszłym muszę płacić? inaczej: czy jeśli rozpocząłem tok studiów ale nie zaliczę nawet 1 semestru, to następny kierunek jest liczony jako drugi i płatny?
  • 16
jasne, że mogę. niedawno jednak zostało wprowadzone prawo, które ma zniwelować krętactwo wśród studentów, bo to państwo ponosiło koszty. mam na myśli ciągłe zmiany i dobory kierunków. nie wiem więc, czy nie jest tak, że jeśli skończy się jakiś etap jednych studiów (np 1 rok) to następne są już płatne jako drugi kierunek. ktoś ma pewność w tym temacie jak to jest?
@epsilon5: jak masz stypendium rektorskie to automatycznie dostajesz prawo do studiowania za darmo wielu kierunków, więc musiał mieć tylko łeb :D

@reasonable: wszystko jest w systemie, teraz większość uczelni bazuje na USOSie (niestety/stety) i dzieje się to online.
@reasonable: jako tako nie, ale skoro to generalnie jeden portal, to ma pewnie bazy danych dla każdej uczelni i całkiem możliwe że każda uczelnia ma dostęp do bazy danych studentów reszty uczelni - np tylko w takiej formie, by sprawdzić, czy widnieją na liście którejś z nich. bądź jest to jedna wielka baza danych
@drain_pipes: przecież ci odpowiedziałem jak chcesz teraz zrezygnować to nie ma problemu, skreślą Cie z listy studentów pod koniec semestru i bon voyage, tak jakby cie tam nie było. Za rok mozesz spokojnie zaczynać nowy kierunek