Wpis z mikrobloga

#mysql #kiciochpyta Mireczki, pomocy. Stworzyłem taką oto bazę danych MySQL z programami kosmicznmi poszczególnych państw. Wziąłem pod uwagę to, że część misji jest miedzynarodowa, więc do jednego programu może być przypisane wiele agencji, państw i misji. Nie rozumiem tylko jak przy takich relacjach sformułować zapytanie, aby otrzymać np. wykaz wszystkich misji, w których brały udział Stany Zjednoczone. Jak 'przeskoczyć' tę tabelę z powiązaniami PrMis?
Cezetus - #mysql #kiciochpyta Mireczki, pomocy. Stworzyłem taką oto bazę danych MySQL...

źródło: comment_W5s0xGfQXbZxDhf35mzeRamrHFW8MsvW.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@Incognix: dalej to samo - 'syntax error at line 1'; poza tym, to chyba i tak nie rozwiąże mojego problemu, bo, żeby stworzyć odpowiedni widok, musiałbym sformułować selecta, którego sformułować nie potrafię :| Gdybym dał po prostu nazwy misji i państw w sąsiednich kolumnach, to nie znam relacji miedzy nim
  • Odpowiedz
@Incognix: Chciałbym otrzymać wykaz wszystkich misji danego państwa. Udało mi się sklecić coś takiego i nawet działa:

select panstwa.nazwa, programy.nazwa, misje.nazwa

from programy, panstwa, prpan, misje,
  • Odpowiedz
@Cezetus: Jak pomyślę, to pewnie wyszłoby podobnie, ale jak dodałeś kolejną krotkę w kolumnę to i tak bym miał wybrakowany element, co uczyniłoby stworzenie zapytania bardziej skomplikowanym.
  • Odpowiedz