Wpis z mikrobloga

@Omicron: Z pewnością nie jest to czysta rtęć tylko jakaś związek z rtęcia w składzie. I to może być trwały związek i parowanie może nie występować. Chociaż taki związek może być też gorszy niż czysta rtęć ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
tylko jakaś związek z rtęcia w składzie

@szynall: na przykład dimetylortęć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Związek ten przenika przez typowe zabezpieczenia stosowane w laboratoriach (rękawice gumowe, fartuchy) i jest wchłaniany przez skórę do układu krwionośnego. Nie jest znana dokładna dawka LD50 dla tego związku. Wiadomo jednak, że dawka rzędu 0,05 ml wchłonięta przez skórę jest śmiertelna dla ludzi
  • Odpowiedz
@gaarahokage: Ciężko będzie się dogadać jak będziesz odpowiadał pytaniem na pytanie. Ja nie wiem nic o odrze i badaniach, ale wydawało mi się ze rtęć zanurzona w wodzie ew rozpuszczona, co wg mnie jest niemożliwe, nie będzie parować. Dlatego pytam was jak to fizyczne możliwe.
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: znalazłem:
Wojciech Orliński (nie znam) napisał na fb:

Widzę ten błąd w różnych miejscach, a skutki mogą być groźne, więc przemówię jako belfer. Rtęć w Odrze to nie jest metaliczna rtęć jak w starych termometrach. To rozpuszczalny w wodzie kation, Hg(II). Jest bardzo toksyczny. Ze starych powiesci możecie pamiętać, że ktoś kogoś (lub siebie) otruł "sublimatem". Czyli tym kationem (zaaplikowanym jako chlorek). Jeśli zażyjesz parę gramów, umrzesz w miarę
  • Odpowiedz