ja już nie wiem co robię źle w espresso. zrobiłem już chyba łącznie 30 parzeń i wszystko ma mega kwas, nie ważne jaka kawa i jaki czas. czy to 30 sekund niby idealne, czy minuta czy 10 sekund. wszystko kwaśne jak nie wiem co. robiłem teraz tą etiopie 6 razy, doza 18g, czas 26 sekund czyli tak jak podaje Hayb na stronie wg zaleceń i dalej kwas jak z cytryny. ja rozumiem że Etopia sama w sobie jest kwasowa, ale w takim przelewie przynajmniej to idzie w akompaniamencie jakiś owoców i jest to pijalne. a w espresso nic mi nie smakuje. mam problem że w Szczecinie nie ma w ogóle dobrego espresso by mieć porównanie ( ͡°ʖ̯͡°)
@mapache: Ja też miałem wielki problem z tymi kawami od Hayb, co prawda WTF uważam za super kawkę, jednak przerzuciłem się na Coffeelab i kawka wychodzi sama w sobie dobra bez kwasu ( ͡°͜ʖ͡°)
@mapache: co robisz z kawą po tym jak zmielisz ją do kolby? Jakoś wyrównujesz, czy coś? Od razu tampujesz? Obstawiam że masz channeling - typowy problem początkujących powodujący kwaśna kawę Miałeś film nagrać :)
@mapache: to jest za grube, serio, prędzej tym tunele właśnie zrobisz, poza tym drewno chropowate jest. Kup igły do akupunktury 0,25. Albo to, mam, używam, polecam
doza 18g, czas 26 sekund czyli tak jak podaje Hayb na stronie wg zaleceń i dalej kwas jak z cytryny.
@mapache: Też miałem ten problem, całe hayb yellow zmarnowałem xD Jeśli masz zachowany stosunek doza:napar 1:2 to spróbuj zwiększyć czas ekstrakcji, nawet do 40s. Wyjdzie trochę lura, ale mniej kwaśna. Jeśli poprawi to sytuację to możesz próbować drobniejszego przemiału i krótszej ekstrakcji aż do uzyskania dobrego wyniku.
Gibała wziął psa na scene i zaczął go całować xDD Ktoś z publiczności "żone byś pocałował" i wtedy dopiero podszedl do niej (to ta po prawej na screenie)
#kawa
Obstawiam że masz channeling - typowy problem początkujących powodujący kwaśna kawę
Miałeś film nagrać :)
Albo to, mam, używam, polecam
https://coffe.kazak.com.pl/pl/product/distribyutor-sputnik-bezh/
@mapache: Też miałem ten problem, całe hayb yellow zmarnowałem xD Jeśli masz zachowany stosunek doza:napar 1:2 to spróbuj zwiększyć czas ekstrakcji, nawet do 40s. Wyjdzie trochę lura, ale mniej kwaśna. Jeśli poprawi to sytuację to możesz próbować drobniejszego przemiału i krótszej ekstrakcji aż do uzyskania dobrego wyniku.