@chlodna_kalkulacja: one są super, zawsze tak wpychają się na siłę w środek kwiatka :D że im tylko puchata dupkę widać. Bardzo pocieszne i pożyteczne stworzenia, codziennie przylatują :D
@picasssss1: Tak, codziennie obserwuję je na słonecznikach i w różach. W przypadku róż wciskają się do środka i tam w środku bzyczą. Myślałem z początku, że coś im się tam dzieje, albo walczą z jakimiś innymi owadami, ale wyczytałem, że one mają wyjątkową umiejętność zapylania wibracyjnego, co właśnie tam robią.
@picasssss1: Zakładają gniazda, w których jest królowa, robotnice i samce. Trochę chyba podobnie do pszczół. Ich gniazda to bardziej kryjówki w ziemi pozostawione po zwierzętach, opuszczone dziuple, albo jakieś skrytki w domach, jak w naszym przypadku - mamy dom gospodarczy, a trzmiele zrobiły sobie gniazdo na samej górze, gdzieś w deskach i wełnie szklanej, gdzie nie mamy w ogóle dostępu. Pyłek służy do tego, by go przeżuć i wykarmić larwy.
#ogrodnictwo #owady
źródło: comment_1657890065CchXb9X5gC0HUNRJzZ0mc9.jpg
PobierzMiód ogórkowo-paprykowy musi być ciekawy
@picasssss1: Śliczny jest, moje ulubione owady.
@picasssss1: Przypadkiem kiedys zdeptalem gniazdo z krolowa w srodku. Od tamtego momentu nie zadaje takich pytan xD