Wpis z mikrobloga

#rpp #glapinski #nbp

Modlmy się o pójście po rozum do głowy rpp i normalne stopy procentowe czyli. ok 20% - tak jak to miało miejsce w analogicznym okresie. No, może nie skokowo, ale dziś 5pp mogłoby wpaść
  • 19
  • Odpowiedz
@Namyslaw: no, I takich ludzi szanuje - jak się bawić to się bawić. Wybralo się debili na rządzących to teraz cierpieć. Innej drogi nie ma niż dojechanie tymczasowo gospodarki, a później kontynuowanie rozwoju. Alternatywa to kontynuowanie obecnej polityki i #!$%@? gospodarki tak, że będzie się podnosic przez 50 lat
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Niukron: tylko że cierpi cupełnie inna grupa niż wybierała ¯\_(ツ)_/¯ emeryci kredytów hipotecznych nie mają a plakaty "gdzie są te dzieci" problemu nie rozwiążą
  • Odpowiedz
@Niukron: xD jak jednorazowo tyle dojebią to nie będzie czego zbierać z gospodarki bo firmy nie będą miały czasu na optymalizacje produkcji czy powolne cięcie kosztów xD z kim ja siedze na tym portalu?
  • Odpowiedz
@Niukron: ale wiesz, że niskie stopy pobudzają gospodarkę? Myślisz że bardzo wysokie stopy to przepis na bogactwo kraju? Jesteś gotowy na bankructwo swojego pracodawcy?
  • Odpowiedz
@sqrvol: niskie stopy pobudzają gospodarkę, ale nie można ich cały czas utrzymywać gdy inne wskaźniki szybują w górę. Podaj sobie rękę z glapinskim
  • Odpowiedz
@Niukron: nie można ich też podnosić o takie wartości, faktem jest że gospodarka oberwie albo przez hiperinflację albo wysokie stopy, na skuteczne działania jest już za późno.
  • Odpowiedz
@sqrvol: prawda, ale jeśli mam być świadkiem upadku gospodarki to wolę oglądać jej kontrolowany spadek
Oczywiście, że trochę podkoloryzowałem — ale podnoszenie o 2-3pp byłoby ok
  • Odpowiedz
@Niukron: Ty #!$%@? nie wiesz co mówisz, #!$%@? chyba tobie za to #!$%@?. Wyobraź sobie kilka milionów ludzi którzy by nie byli wstanie spłacić kredytów. Masz taki #!$%@? w kraju ze ta inflacja to pikus :)
  • Odpowiedz