Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Nie rozumiem w tym przepisie etapu wysladzania


"Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa:

- słody wrzucamy do 28,5l wody o temperaturze 72oC,

- następnie przez 60 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 66-68oC,

- następnie podgrzewamy do 78oC i utrzymujemy 5 minut,

- wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 18l - 22 blg, potem wysładzanie w 7l wody o wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 20-21 Blg"

Rozumiem to tak, że te 18 l to jest po filtracji a wysladzanie dopiero tymi 7 litrami? Nie wiem czemu 2 razy w instrukcji opisali wysladzanie i mi sie juz namieszało we łbie.

#piwowarstwo #browarnictwo
  • 2
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Corsini: dzięki, właśnie nie jasno jakoś napisane było to dla mnie z tymi 2 wysladzaniami.

lzejsza AIPA się kończy więc teraz bedzie American barley wine 25 blg ;)
  • Odpowiedz