Wpis z mikrobloga

Siemka mirki. Pod koniec roku planuje zmienić pracę. Aktualnie mam rok doświadczenia jako Data Engineer, a chciałbym się przekwalifikować. Data Engineering było fajne ale chciałbym popracować w czymś innymi dopóki mam jeszcze czas i energię. Na studiach miałem okazję uczestniczyć w warsztatach z chmury Googla i spodobał mi się temat. Umiem pythona, narzędzia ETL, dosyć sporo Hadoopa znam, trochę automatyzacji. Pytanie, czy te pół roku starczy na jakąś fajną posadkę jako Junior ? Głównie patrzę pod AWS. Sam kursik na Udemy wystarczy na certyfikat, czy lepiej jeszcze czymś się posiłkować ? Jakieś projekciki polecacie, youtuberów etc. ? Pozdrawiam i miłej niedzielki ( ͡° ͜ʖ ͡°) #aws #informatyka #pracait
  • 7
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: Hej. Data Engineering jest spoko i to nie tak że bym tego nie lubił albo coś, ale chciałem coś nowego zobaczyć, a jako że te dwa tematy najbardziej mnie interesowały to stwierdziłem dlaczego nie. Jeżeli chodzi o sam DE no to nie mam zastrzeżeń. Zazwyczaj w firmach zadania są spoko(zależy też w co cię wpakują bo sam temat jest obszerny) i mało się nudzę. Pozdr ( ͜͡
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że dobry Data Engineer będzie zarabiał więcej niż dobry DevOps chmurowy. Więc wydaje mi się, że istnieje ryzyko, że będziesz mniej zarabiał :-(
  • Odpowiedz