Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marciusz: bezpłatne: Bitdefender, Sophos i ewentualnie Avira lub w ostateczności wbudowany w Win10/11 Defender

płatne: Bitdefender, Trend Micro, Norton
  • Odpowiedz
@Avil: Tak patrzę na testy antywirów i Sophosa często brak. Z założenia dobry i darmowy antywirus powinien być popularny. Dlaczego akurat tego polecasz?
  • Odpowiedz
  • 0
@yairomi: zgaduję że Sophos jest mało popularny przez to że to produkt dla firm - nawet po domowej wersji mocno to widać (wszystko robisz przez konto w przeglądarce), mają trochę słabe sygnatury ale w zamian heurystyka jest na znakomitym poziomie (pomijając dostępny tylko w płatnych wersjach Intercept X) i to idealny AV do sytuacji gdzie komputera używa osoba nietechniczna, bo nie może nic zepsuć
  • Odpowiedz
@Avil: Dzięki za odpowiedź. Sophos nie brzmi źle, chociaż nie szukam czegoś dla osób "nietechnicznych". Są w nim dostępne z miejsca ustawienia wyjątków i inne przydatne? Eset mi się kończy lata dzień i nie wiem czy bitdefender nie wpadnie na jego miejsce. Od dawna w sumie trzymam malwarebytes + eset na pc i na szczęście spokój, ale naszło mnie na coś nowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@yairomi: jeśli "z miejsca" to "w panelu przeglądarki", to tak. Wszystkie ustawienia są przez Sophos Account. Jeśli miałeś ESETa to rozwiązaniami które bym polecała (ze względu na lekkość i set and forget którymi charakteryzuje się ESET) są Norton, Avast/AVG (tylko płatne, nie masz psychy na darmowe wersje trust me) i Avira. Jeśli zużycie zasobów nie przeszkadza ci aż tak bardzo, to głównie Bitdefender i Trend Micro. Jeśli ochrona to główny
  • Odpowiedz
@Avil: Lekkość raczej nie jest już koniecznością, chyba, że naprawdę ekstremalne zjadają zasoby. Głównie chodzi mi o ochronę na jak najwyższym poziomie. Dobre radzenie sobie z ransomware to też coś, na czym mi zależy. Chociaż tutaj głównie pomaga głowa i nie ściąganie byle czego, plus backup zawsze leży w szafce, ale nikt zmarnowanego czasu mi nie odda...
Wychodzi na to, że rzucę monetą i zainstaluję sophosa lub bitdefendera. Z comodo
  • Odpowiedz
@yairomi: trzymaj najważniejsze rzeczy w jednym (lub kilku, ale określonych) folderze (np. Dokumenty) i dodaj folder do chronionych, taka funkcja jest prawie wszędzie

jak nieznany plik poprosi o dostęp to AV poprosi o weryfikację
  • Odpowiedz