Aktywne Wpisy
JessePinkman38 +36
20 lat temu wyjechałem z Polski i powiem wam coś o Polakach. Nie narzekanie czy krytykowanie, po prostu obserwacja.
Co roku jeździmy z różową na camping. Najbardziej lubimy Bałkany. W tym roku zdecydowaliśmy się na Polskę.
Każdy rozbija się jak najdalej od siebie, krótkie "bry" w łazience i elo. Siedzimy we własnej bańce a ludzie obok to powietrze.
I
Co roku jeździmy z różową na camping. Najbardziej lubimy Bałkany. W tym roku zdecydowaliśmy się na Polskę.
Każdy rozbija się jak najdalej od siebie, krótkie "bry" w łazience i elo. Siedzimy we własnej bańce a ludzie obok to powietrze.
I
Tytuł: Urządzenie Centauryjskie
Autor: M. John Harrison
Gatunek: SF
Ocena: ★★★☆☆☆☆☆☆☆
Drobny kombinator John Truck okazuje się być jedynym potomkiem dawno wybitej zaawansowanej technologicznie cywilizacji. Jako spadkobierca obcych genów staje się obiektem pożądania wojska, fanatyków religijnych i chyba wszystkich możliwych grup interesu w galaktyce.
I w sumie tyle. Kompletnie nie zainteresowałem się całą intrygą. Akcja dość skondensowana, bo i powieść nie za długa, jednak trochę tu za dużo chaosu, a momenty spokoju wprowadzone są właściwie nie wiadomo po co. Bohater stara się zgrywać lepszego kozaka, a w głębi serca to taki misiek (co sam z resztą przyznaje).
Zaintrygowała mnie natomiast rzekoma wypowiedź samego autora, którą przytoczył użytkownik na Lubimy Czytać.
Od czasu "Obcego w obcym kraju" chyba nie przeczytałem w ramach Artefaktów nic dobrego.
#bookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★☆☆☆☆☆☆☆ (3.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-05-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: