Wpis z mikrobloga

#swiatlowody #swiatlowod #internet #nexera

Mirki, robiła u kogoś z was infrastrukturę do światłowodu Nexera w ramach projektu POPC? Jak długo od zapoczątkowania prac czekaliście aż wszystko ruszyło już u was w domu? Dodam jeszcze tag #orange bo chyba najczęściej potem od nich leci internet.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BooB: Nexera robi tylko infrstrukturę, a dostawcę możesz wybrać teoretycznie samodzielnie.

W jednej z okolicznych wsi, gdzie czekam na światło dla klienta, przewody leżą w ziemii od lutego, ale wciąż nie są wpięte dalej :/
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zuchtomek: no wiem wiem, u mnie też niby zaczynają coś skrobać, przewody mają iść po słupach, ale na moje zapytanie (nexera) już któryś raz z kolei odpowiadaja regułkę że przez najbliższe 9 miesięcy nic się nie będzie działo
  • Odpowiedz
@BooB: No te 9 miesięcy to bardzo realne od rozpoczęcia prac, ale nastawiłem się już, że dopiero na następną wiosnę czyli tak bardziej po 12 miesiącach ;P
  • Odpowiedz
@zuchtomek: tylko że ja pisałem już 9 miesięcy temu i to samo mi odpisali, pisałem też niedawno i znowu to samo odpisali jakby jakiś bot odpowiadał :P A ten twój klient jaki ma status na tej ich mapie interaktywnej - w projektowaniu, w budowie, czy prawie gotowy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BooB: Wg Nexery jest to około 9 miesięcy, ale jeśli prace zaczynają się teraz, to bierz pod uwagę sezon zimowy, w którym kopanie i dostęp do kanalizacji teletechnicznej jest ograniczony. No i przede wszystkim to, co pisał mirek wyżej, nexera tylko buduje sieć, jeśli w danym obszarze operator końcowy nie ma z nexerą połączenia, to nawet przy zaciągniętym światłowodzie nic nie zrobisz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sphinxxx: kumam, dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś mógł mniej więcej określić ile zeszło od startu prac nexery do chwili już podpisania umowy z dostawcą końcowym i uruchomieniu usługi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@BooB u mnie na wiosce to około 12 miesięcy, będziesz bez wątpienia wiedział kiedy sieć ruszy, bo od razu zostaniesz zasypany ulotkami, telefonami czy pukaniem akwizytorów operatorów końcowych.
  • Odpowiedz
@BooB: Nexera niewiele odpisze, oni zgodnie z warunkami przetargu klada swiatlowod jak najblizej dzialki o uslugi trzeba by atakowac Orange, UPC czy innego dostawce detalicznego tylko oni tez nic nie wyczaruja poki Nexera nie skonczy prac. U mnie wkopali sie pod dzialke w styczniu, od marca strona pokazuje gotowosc 3 miesiecy i tak sobie czekam. Tylko, ze prace zaczely sie wczesniej, pracowali na slupach podczas zeszlorocznych wakacji./
@sphinxxx:
  • Odpowiedz