Wpis z mikrobloga

Mireczki, dostaję ostatnio maile ze steama z kodem do zmiany hasła. Jakiś czas temu dostałem kilka jednego dnia z różnych zagranicznych lokalizacji. Pozmieniałem hasła na różnych platformach. Dziś dostałem kolejny raz, tym razem z Kamerunu. Mam się tym martwić czy to po prostu jakiś gimbohaker wpisuje maile i liczy że uda mu się odzyskać w jakiś sposób hasło?

#steam #gry #pcmasterrace #komputery
Hayabussa - Mireczki, dostaję ostatnio maile ze steama z kodem do zmiany hasła. Jakiś...

źródło: comment_1626196700TEDZNTmB79ic0xMHGj1N9Z.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Hayabussa:

czy to po prostu jakiś gimbohaker wpisuje maile i liczy że uda mu się odzyskać w jakiś sposób hasło?

Prędzej gimbo hakerzy. A najprędzej bot. Pytanie tylko czy próbuje odzyskać konto wpisując nazwę użytkownika czy sam email. Jak sam email to przypisz steama na inny email i po problemie, jak po nazwie użytkownika to już nic z tym nie zrobisz
  • Odpowiedz
@Hayabussa: Gimbohaker, ale dla świętego spokoju odpal Steam Guarda i zrób kopię zapasową wszelkiej maści dowodów zakupu gier ze Steama - jeżeli ktoś przejmie twoje konto, to przedstawienie tych dowodów stimowemu supportowi (data, gra, kwota i waluta, nazwa konta na którym były aktywowane, mail służący do jego stworzenia, przypisany numer telefonu - i tak dalej) zagwarantuje ci jego odzyskanie.
  • Odpowiedz
rób kopię zapasową wszelkiej maści dowodów zakupu gier ze Steama - jeżeli ktoś przejmie twoje konto, to przedstawienie tych dowodów stimowemu supportowi (data, gra, kwota i waluta, nazwa konta na którym były aktywowane, mail służący do jego stworzenia, przypisany numer telefonu - i tak dalej)

@mnik1: @Hayabussa: chyba ze aktywowales przynajmniej jedna gre kodem, wtedy te dowody beda nic nie warte dla steama. Usrają się na kod i bez niego
  • Odpowiedz
@Czlowiek_Ludzki: Sporo zależy skąd miałeś ten kod - jeżeli z pudełka gry kupionej w sklepie stacjonarnym, to Steam może uznać skan faktury czy paragonu za "dowód zakupu" i konto przywrócić. Może, ale nie musi. Lubią wtedy zadać masę dodatkowych pytań, by ustalić że ty to ty - lub masz pecha, trafiasz na supportera-służbistę i odrzuca z miejsca.

Jeżeli kupiony od "kogoś" na Allegro, lub też u resellerów (Kinguin, G2A - i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mnik1: pamiętam jak wysyłałem im masę screenów z psc i konta bankowego. Potwierdzenia w pdf też wysyłałem. Szczegółowo opisywałem co i kiedy kupowałem. Oczywiście według nich nie jest to wystarczający dowód ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Czlowiek_Ludzki: Musiałeś trafić na służbistę. Pamiętam, że dawno-dawno skan paragonu był uznawany bez najmniejszego problemu - ale były to też czasy gdy kupowanie fizycznych edycji gier było znacznie popularniejsze niż teraz, więc pewnie w międzyczasie zmieniły im się wszechmocne procedury. Teraz to już loteria, osobiście znam dwa skrajne przypadki - włam na konto, jeden ze znajomków wysyła supportowi skan praktycznie wyblakłego paragonu ze sklepu w którym grę kupił parę lat
  • Odpowiedz