@NaopaK: dużo lodówek aktualnie suszy, (bo z zamrażarki do chłodziarki jest tylko nawiewane powietrze) wiec jak zupa to pewnie nic, jak gulasz to jest szansa że jak coś wystaje poza płyn to podeschnie i będzie takie sobie
@NaopaK: Nie, nie można bo w lodówce są bakterie i powietrze w którym jest jeszcze więcej bakterii, mikrobów i innego ustrojstwa co nie jest obojętne na cokolwiek
@Disscord93: no jeśli mięso wyschnie to owszem. Jeśli to jest zupa to nic się nie stanie bo wielokrotnie tak trzymałem bez pokrywki i było nadal smaczne a ja wciąż żyję
@NaopaK: Przy lekkim podgrzaniu niekoniecznie zabijesz wszystko, a nie zawsze jest czas/możliwość w 100% zagotować wszystko. Poza tym, bakterie i grzyby mogą wytwarzać toksyny, których gotowanie nie ruszy.
@ChrisClever: Niby tak, ale 1) tworzy to kolejnego szpeja, który nie jest potrzebny przez 90% czasu 2) trzeba szukać pokrywki kiedy wyjmuje się garnek w celu podgrzania 3) położenie pokrywki zajmuje mniej czasu niż naciąganie gumowego wieka na garnek. Miałoby to sens gdybym chciał bardziej długoterminowo trzymać jedzenie i potrzebował wyższej sterylności, ale ja tak nie robię.
#gotujzwykopem
No chyba ze taki maly co sie zmiesci to wtedy nie.
ale wtedy nie wepchniesz jeszcze plasterkowanej szynki na to ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polecam ten styl życia:
https://allegro.pl/oferta/pokrywki-nakladki-silikonowe-do-zywnosci-6-szt-9883388908
@Disscord93: no jeśli mięso wyschnie to owszem. Jeśli to jest zupa to nic się nie stanie bo wielokrotnie tak trzymałem bez pokrywki i było nadal smaczne a ja wciąż żyję