Wpis z mikrobloga

https://rowerowanie.com/prawo/pierwszenstwo-przejezdzie-rowerowym/

Czy to rozpiska kiedy pierwszeństwo ma rower nad samochodem na drodze rowerowej jest prawdziwa? bo w komentarzach dosc mocno po niej jada.
Np jak jade samochodem droga główna i w poprzek mam droge rowerowa nie bardzo wiem czy nadjeżdżający rowerzysta ma pierwszenstwo, do tej pory podchodzilem do tego jak z przejsciami dla pieszych rowerzysta zawsze mial pierwszeństwo ale po przeczytaniu tej strony wszedzie wspominaja o zasadzie prawej reki wiec już sam nie wiem.

#prawojazdy
  • 11
@blobs Nie dziwię się że jadą skoro tak jak ktoś tam napisał, to bzdury nie mające nic wspólnego z prawem. Już pierwsze zdanie to Kompletna bzdura:

Przejazdy rowerowe to „skrzyżowanie” drogi rowerowej z jezdnią.

A przecież prawo stanowi że:

przejazd dla rowerzystów - powierzchnię jezdni lub torowiska przeznaczoną do przejeżdżania przez rowerzystów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;

Zwróć uwagę na najważniejszy fragment: powierzchnia jezdni. Przejazd dla rowerzystów, podobnie jak przejście dla pieszych
@blobs Oczywiście pomijam skręt w drogę poprzeczną, to wyjątek. Tutaj kolejna tego typu nie mająca nic wspólnego z prawem "opinia", która jest tak absurdalna że aż przykro to czytac:

https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/i/infrastruktura-rowerowa_3000/przejazdy_dla_rowerzystow.pdf

Ja wiem że można napisać że moja opinia to kolejna teoria na ten temat, ok. W każdym razie ja uważam że szukanie tam przecięć kierunków ruchu i pierwszeństwa to absurd, który chyba nawet wiem skąd się wywodzi, jakis cymbal sobie wymyślił że
@blobs:
Jeszcze w ramach uzupełnienia tego, co @vertical pisał, dodam dwie kluczowe definicje:

droga dla rowerów – drogę lub jej część przeznaczoną do ruchu rowerów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi; droga dla rowerów jest oddzielona od innych dróg lub jezdni tej samej drogi konstrukcyjnie lub za pomocą urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego;

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia,
@Kaizen_ Oczywiście zgoda ale ktoś może powiedzieć że to inne przecięcie kierunków ruchu i nadal próbować ustalać czy rowerzysta dojeżdżający do przejazdu ma pierwszeństwo (bo gdzieś w okolicy stoi znak D-1 często jeszcze skierowany do rowerzysty tyłem) czy go nie ma. Ja bardziej skupiłem się na przejazdach bo prawda jest taka że przejazd to część jezdni przez którą ten przejazd przebiega i rowerzysta zanim wjedzie na tę jezdnię, nie ma nigdy pierwszeństwa,
@vertical: @Kaizen_: @blobs: przejazd dla rowerów poza skrzyżowaniem to "inne miejsce przecinania się kierunków ruchu" na którym według ustawy stosujemy prawą rękę.
Dalej znaki regulujące pierwszeństwo dotyczą wszystkich pojazdów na drodze, nie tylko jezdni.
Jeśli na drodze jest D-1 i jest przejazd poza skrzyżowaniem, to powinien mieć swój własny A-7.
Jak przejazd jest na skrzyżowaniu, to rower ma te same zasady i co inne pojazdy.
przejazd dla rowerów poza skrzyżowaniem to "inne miejsce przecinania się kierunków ruchu" na którym według ustawy stosujemy prawą rękę.

@radziol88 A przejazd dla rowerów na skrzyżowaniu?
przejazd dla rowerów poza skrzyżowaniem to "inne miejsce przecinania się kierunków ruchu" na którym według ustawy stosujemy prawą rękę.

@radziol88 W którym miejscu w ustawie jest ten wymysł?

zasady takie same jak dla innych pojazdów na tej samej drodze

To błędny wniosek wywiedziony z innego błędnego wniosku - że przejazd dla rowerów to część DDR a tym samym drogi. To KOMPLETNA BZDURA, napisałem już czym jest przejazd wg ustawy - to część
@radziol88 ...ma pierwszeństwo i jedzie tak jakby cały czas jechał drogą z pierwszeństwem, przyczyniasz się do śmierci i kalectwa rowerzystów bo jeszcze któryś to przeczyta i uwierzy że jedzie cały czas drogą z pierwszeństwem (sic!) @Kaizen_ @blobs
przejazd dla rowerów to część DDR a tym samym drogi.

@vertical: nie ma to nic do rzeczy.

2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) drodze z pierwszeństwem – rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierującyzbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

2) drodze podporządkowanej – rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga
W każdym możliwym miejscu, gdzie 2 pojazdy są na kursie kolizyjnym, a nie ma znaków pierwszeństwa i nie podpada to pod szczegółowe przepisy o włączaniu się do ruchu, to stosujemy prawą rękę.

@radziol88 Jakie to szczęście że tych szkodliwych, niebezpiecznych dla życia rowerzystów i obrażających obowiązujące prawo wymysłów w ogóle nie stosuje ani policja, ani biegli, ani sądy i ani w notatkach policyjnych ani w opiniach biegłych ani w żadnym wyroku sądu