Aktywne Wpisy
infj-t +5
sprawa wygląda tak. wczoraj robiłam wykopaliska na profilu niebieskiego i znalazłam jakieś zdjęcie sprzed 3 lat pod którym spamował komentarzami z jakąś laską że on jej a ona jego ( ͡º ͜ʖ͡º) w tej sytuacji zasugerowałam, że mógłby to usunąć już, no ale tego nie zrobił. strzeliłam lekkiego focha, ale rano przeprosiłam, no bo niby sprzed 3 lat... ok. pierwszy raz w moim życiu przeprosiłam faceta XD
powinien usunąć?
- tak 17.4% (101)
- jeszcze jak 24.5% (142)
- nie 58.0% (336)

piotr_forsa +32
Arkusze maturalne z matmy u mnie. Wystarczy polajkowac ten wpis, napisać komentarz o treści matura a arkusz wyślę na priv. #matura

Czy to rozpiska kiedy pierwszeństwo ma rower nad samochodem na drodze rowerowej jest prawdziwa? bo w komentarzach dosc mocno po niej jada.
Np jak jade samochodem droga główna i w poprzek mam droge rowerowa nie bardzo wiem czy nadjeżdżający rowerzysta ma pierwszenstwo, do tej pory podchodzilem do tego jak z przejsciami dla pieszych rowerzysta zawsze mial pierwszeństwo ale po przeczytaniu tej strony wszedzie wspominaja o zasadzie prawej reki wiec już sam nie wiem.
#prawojazdy
A przecież prawo stanowi że:
Zwróć uwagę na najważniejszy fragment: powierzchnia jezdni. Przejazd dla rowerzystów, podobnie jak przejście dla pieszych
https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/i/infrastruktura-rowerowa_3000/przejazdy_dla_rowerzystow.pdf
Ja wiem że można napisać że moja opinia to kolejna teoria na ten temat, ok. W każdym razie ja uważam że szukanie tam przecięć kierunków ruchu i pierwszeństwa to absurd, który chyba nawet wiem skąd się wywodzi, jakis cymbal sobie wymyślił że
Jeszcze w ramach uzupełnienia tego, co @vertical pisał, dodam dwie kluczowe definicje:
droga dla rowerów – drogę lub jej część przeznaczoną do ruchu rowerów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi; droga dla rowerów jest oddzielona od innych dróg lub jezdni tej samej drogi konstrukcyjnie lub za pomocą urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego;
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia,
Dalej znaki regulujące pierwszeństwo dotyczą wszystkich pojazdów na drodze, nie tylko jezdni.
Jeśli na drodze jest D-1 i jest przejazd poza skrzyżowaniem, to powinien mieć swój własny A-7.
Jak przejazd jest na skrzyżowaniu, to rower ma te same zasady i co inne pojazdy.
@radziol88 A przejazd dla rowerów na skrzyżowaniu?
@radziol88 W którym miejscu w ustawie jest ten wymysł?
To błędny wniosek wywiedziony z innego błędnego wniosku - że przejazd dla rowerów to część DDR a tym samym drogi. To KOMPLETNA BZDURA, napisałem już czym jest przejazd wg ustawy - to część
@vertical: nie ma to nic do rzeczy.
@radziol88 Jakie to szczęście że tych szkodliwych, niebezpiecznych dla życia rowerzystów i obrażających obowiązujące prawo wymysłów w ogóle nie stosuje ani policja, ani biegli, ani sądy i ani w notatkach policyjnych ani w opiniach biegłych ani w żadnym wyroku sądu