Cześć. Mam pytanko? Naładuje tym dwa ogniwa #18650 podłączone równolegle. Jeszcze nieznana mi jest pojemność ich. Jaki ewentualnie wybrać prąd? Po naładowaniu mają zasiać tracker GPS. Ma to sens? #elektronika Aukcja
@olelek a jeśli oba będą toretycznie miały 1000mA lub 2000mA . Więc jaki prąd ustawić w pierwszym a jaki w drugim?
Dziękuję za cierpliwość.
@dm0wsk1: to nie ma znaczenia, może być dowolny prąd ale nie większy niż zalecany przez producenta, czyli najczęściej 0,5C (czyli pojemność podzielona na 2) czyli przykładowo dla ogniwa 3000 mAh to zalecane max ładowanie 1,5A Zostaw oryginalne 1A, ta elektronika naładuje do pełna i odetnie ładowanie, nie
@dm0wsk1: przy czym zaznaczam, że jak są np. dwa ogniwa połączone równolegle to wtedy możesz dać 2x większy prąd niż do pojedynczego. Przy 3 możesz dać 3x większy prąd ale jeśli będzie mniejszy to nic się nie stanie poza dłuższym czasem oczekiwania na naładowanie
@dm0wsk1: jeśli nie potrzebujesz dużej pojemności to przykładowo LG M29 będą spoko, dobra równowaga między jakością, pojemnością i ceną :) jeśli zależy ci na maksymalnej możliwej pojemności to LG M36, Sanyo GA lub Samsung 35E. Najlepsze jakościowo są moim zdaniem ogniwa Sanyo i Panasonic, potem na równi Sony, LG i Samsung no i potem gdzieś tam na końcu szarym chińczyki :)
Mam pytanko?
Naładuje tym dwa ogniwa #18650 podłączone równolegle. Jeszcze nieznana mi jest pojemność ich.
Jaki ewentualnie wybrać prąd?
Po naładowaniu mają zasiać tracker GPS. Ma to sens?
#elektronika
Aukcja
http://www.tp4056.com/d/tp4056.pdf
Dziękuję za cierpliwość.
@dm0wsk1: to nie ma znaczenia, może być dowolny prąd ale nie większy niż zalecany przez producenta, czyli najczęściej 0,5C (czyli pojemność podzielona na 2) czyli przykładowo dla ogniwa 3000 mAh to zalecane max ładowanie 1,5A
Zostaw oryginalne 1A, ta elektronika naładuje do pełna i odetnie ładowanie, nie
Ogromnie dziękuję i szanuję.
Widze fachowiec. A jaki najlepszy stosunek ceny do pojemności . I jakie wybrać? Czy tylko budżetu kwestia.
@dm0wsk1: jeśli nie potrzebujesz dużej pojemności to przykładowo LG M29 będą spoko, dobra równowaga między jakością, pojemnością i ceną :) jeśli zależy ci na maksymalnej możliwej pojemności to LG M36, Sanyo GA lub Samsung 35E. Najlepsze jakościowo są moim zdaniem ogniwa Sanyo i Panasonic, potem na równi Sony, LG i Samsung no i potem gdzieś tam na końcu szarym chińczyki :)
Ogólnie to wszystko