Wpis z mikrobloga

@adekad: Nie wiem o co chodzi ale to moja lokalna stacja kolejowa:).Dostep jest rzeczywiscie marny dla np wozkow ale dostali jakas kase i maj zrobic remont stacji i zamontowac winde. Ze stacji jest 15/20 min. pociagiem do centrum Manchesteru
  • Odpowiedz
@kaktusak: słyszałem już o tym dawno, tak jak i o parkingu przy stacji. Póki co nic nie wyszło, są również plany żeby te linie aż do Wigan przerobić na metrolink, zobaczymy co wyjdzie.

PS. Pozdrawiam po sąsiedzku.
  • Odpowiedz
@leopard: Dostali kase z westminsteru doslownie w ostatniej chwili przed wybuchem covid'u na remont stacji wiec remont/winda/parking powinny byc, pytanie jak dlugo im to zajmie.
http://www.salfordnow.co.uk/2021/01/29/new-park-and-ride-facility-coming-to-walkden-station/
Cos tez grzebia w tym duzym budynku po drugiej stronie walkden road ale nie wiem czy ma to cos wspolnego. Z tym metrolinkiem to cos tam kiedys mruczeli ale na tym sie narazie skonczylo (mieli robic TESTY puszczania tramwajow po szynach w ciagu kilku lat;),
  • Odpowiedz
@kaktusak: ja słyszałem o testach tram/ttain które się odbywają bodajże w shefield. Rzekomo po tych testach mają wiedzieć czy taka idea ma sens i czy będą to robić w innych częściach. Tylko że słyszałem już o tym parę lat temu, w takim tempie jak to idzie to się stąd wyprowadzę zanim do czegokolwiek dojdzie.
O v1 nawet nie gadaj, to się sprawdza żeby sobie pojechać w weekend do Manchesteru na zakupy
  • Odpowiedz
@leopard: No tak tempo to maja "takie nie za szybkie", jedna linie metrolinka potrafia budowac 5+ lat wiec nie liczylbym na te tramwaje za szybko, zwlaszcza w po-covidowej rzeczywistosci gdzie mniej ludzi kozysta z transportu publicznego. Sam mieszkam zaraz obok stacji (obok Parr Fold Park) ale kozystalem moze kilka razy, glownie do jazdy na lotnisko;), szkoda ze pociagi jada tylko na victorie a nie piccadily ale to sa jakies problemy z
  • Odpowiedz
@kaktusak: Osobiście to bym wolał aby te linie i stacje na niej po prostu zelektryfikowali i unowocześnili, pociąg zawsze będzie szybszy od tramwaju. Do tego, warto byłoby wybudować nową stacje przy Mort lane (na granicy Little Hulton i tyldesley) - w planach metrolink widziałem stacje w tym miejscu. Obok jest ogrom miejsca więc można łatwo zbudować spory park And ride, myślę że chętnych by nie brakowało.

Z v1 jeszcze co pamiętam
  • Odpowiedz
@leopard: Hilton Lane konczy sie zaraz obok nas, ale drugi koniec idzie to Little Hulton a to dosc nieciekawa okolica:), czasami probojac podszywac sie pod Walkden/Worsley;)
Ciekawe czy wiecej ludzi z Wykopu mieszka w tej (zach Man) okolicy, moze jesli sytuacja (covidowa) nie pierdyknie mocniej (w Salford mamy podobno wlasnie 200% wzrostu przypadkow, chyba Bolton bedzie niedlugo pobite;) to moze warto sprobowac zorganizowac jakies #wykoppiwo
  • Odpowiedz
@kaktusak: to prawda, jak nie znaliśmy okolicy i skręciliśmy w ulice z Hilton lane co prowadzi przez Little Hulton to byliśmy w lekkim szoku. Ale tak jak piszesz, dla Estate agentów to wszystko jest Worsley.
Można coś spróbować zorganizować, sam jestem ciekaw czy jest nas tutaj więcej.
  • Odpowiedz
Jest tag #manchester, co prawda niezbyt aktywny, no i mozna uzyc #uk, bo tyldesley to juz chyba wigan;), i o czyms pomyslec, moze jakas niedziela, zona pracuje w czesc sobot, w przyszly weekend jedziemy na tydzien wakacji w uk ale potem mogloby byc ok.
  • Odpowiedz