Hi, Potrzebuję porady dot. namiotu. W lecie chcemy w 2 osoby wyjechać w Polskę i kilka nocy spać pod namiotem. W tamtym roku korzystaliśmy z takiego nad morzem - link decathlon Namiot sam w sobie super, ale pojawiło się kilka problemów których nie przewidziałem: - Po rozłożeniu dmuchanego materaca w środku, podłoga się podniosła i mając 190cm wzrostu dotykałem krawędzi namiotu - mam problem z kolanem, więc wchodzenie czy nawet obrócenie się w środku było mega uciążliwe. Tak bardzo uciążliwe że nie chce tego powtarzać.
Co myślicie o kupnie wyższego, np. 3-4 osobowego, z wyższym sufitem link decathlon ? Spoglądam na nie z powodu wysokości i łatwiejszego poruszania się. Czy śpiąc w takim namiocie będzie dużo zimniej? W poprzednim spaliśmy w w mocne deszcze w temperaturze ok 10*C, i było cieplutko. Czy spotkaliście się z wysokimi namiotami 2 osobowymi?
@qaqa: wiem o czym piszesz bo mam podobny namiot. To jego wada że po napompowaniu materaca robi się klaustrofobicznie. Jakbym miał teraz wybierać to brałbym ten wyższy. Do tego na plus ma pakowanie w prostopadłościenną torbę a nie w ten placek. Temperaturą się nie przejmuj bo za to głównie odpowiada śpiwór a przed wiatrem chroni podobnie. No i cena nie jest zła.
@qaqa: Za ciepło podczas snu powinien odpowiadać dobrze dobrany śpiwór i karimata/materac. Namiot sam w sobie ma tylko zapewnić ochronę przed deszczem, wiatrem i ewentualnie robakami. Co prawda efektem ubocznym zamkniętej przestrzeni jest dodanie trochę komfortu cieplnego, ale przez to występuje kondensacja pary wodnej, więc jakiś przepływ powietrza trzeba zapewnić.
Co do samego namiotu, to jak waga cię nie ogranicza to się nawet
Szukam adresu i telefonu do @Karakan2540 za podanie prawdziwych płacę 500. Jest z #wroclaw Siedzi na tagach #siatkowka i #famemma Jak ktos ma, zapraszam na priv, dogadamy szczegóły
W tamtym roku korzystaliśmy z takiego nad morzem - link decathlon
Namiot sam w sobie super, ale pojawiło się kilka problemów których nie przewidziałem:
- Po rozłożeniu dmuchanego materaca w środku, podłoga się podniosła i mając 190cm wzrostu dotykałem krawędzi namiotu
- mam problem z kolanem, więc wchodzenie czy nawet obrócenie się w środku było mega uciążliwe. Tak bardzo uciążliwe że nie chce tego powtarzać.
Co myślicie o kupnie wyższego, np. 3-4 osobowego, z wyższym sufitem link decathlon ? Spoglądam na nie z powodu wysokości i łatwiejszego poruszania się. Czy śpiąc w takim namiocie będzie dużo zimniej? W poprzednim spaliśmy w w mocne deszcze w temperaturze ok 10*C, i było cieplutko. Czy spotkaliście się z wysokimi namiotami 2 osobowymi?
#decathlon #namiot #turystyka #bushcraft
@qaqa: Za ciepło podczas snu powinien odpowiadać dobrze dobrany śpiwór i karimata/materac. Namiot sam w sobie ma tylko zapewnić ochronę przed deszczem, wiatrem i ewentualnie robakami. Co prawda efektem ubocznym zamkniętej przestrzeni jest dodanie trochę komfortu cieplnego, ale przez to występuje kondensacja pary wodnej, więc jakiś przepływ powietrza trzeba zapewnić.
Co do samego namiotu, to jak waga cię nie ogranicza to się nawet