Nie spotkaliscie sie kiedys z BMSem, ktory mialby taki pinout cobym sobie przelutowal. Szukam, szukam i znalezc nie moge.
Na pinach jest kolejno napiecie z: V+ 1+ VM 2+/3- V- 4- VL 3-/4+ VH 1-/2+
To bateria z odkurzacza LG HOM-BOT, ogniwa wygladaja ok, kazde ma rowne napiecie 3.63V i rezystancje. Ten stwierdzil, ze wylaczy baterie, najpewniej sam nie zyje.
A jak ktos ma do polecenia jakis sensowny BMS dla czterech ogniw w szeregu to poprosze, znajde mu gdzies miejsce i inaczej okabluje baterie. Chyba ze jakis pomysl jak zreanimowac obecny kontroler to slucham panstwa :-)
@eMinimi: Dodatkowo wyglada na upalony bo na tym zenerze wyzej mam normalne 14.4V, a tylko on zostal na sciezce, ktora idzie do (+) konektorka. Na (-) konektorka mam mase ukladu. Chyba moge go pominac, nie?
@eMinimi: Nie bardzo wiem co to za uklad i google tez nie wie. Nawet jak uszkodzony to niczym nie zastapie. Ale nie spodziewalbym sie. Ta dioda zenera ZD1 przewodzi w kierunku wyjscia to tam spodziewam sie 14.4V, wywalam ten rezystor na poczatek. To ostatni element na drodze do konektorka. Logika podpowiada, ze rozwiaze to moj problem z brakiem napiecia na gniezdzie.
Na pinach jest kolejno napiecie z:
V+ 1+
VM 2+/3-
V- 4-
VL 3-/4+
VH 1-/2+
To bateria z odkurzacza LG HOM-BOT, ogniwa wygladaja ok, kazde ma rowne napiecie 3.63V i rezystancje. Ten stwierdzil, ze wylaczy baterie, najpewniej sam nie zyje.
A jak ktos ma do polecenia jakis sensowny BMS dla czterech ogniw w szeregu to poprosze, znajde mu gdzies miejsce i inaczej okabluje baterie.
Chyba ze jakis pomysl jak zreanimowac obecny kontroler to slucham panstwa :-)
#elektronika #bms #18650 #liion #modelarstwo
A ten VR1 od strony konektorka to bezpiecznik?