Wpis z mikrobloga

#akwarium #krewetkarium #urlop

Witam. Kolejny raz wierzę w potęgę umysłów wykopków.
Niedawno założyłem akwarium, jednak nie wpuściłem jeszcze nic. Jako że zbliżają się święta postanowiłem pojechać na parę dni do rodziców. Co zrobić z lampą podczas nieobecności. Światło z lampy stymuluje rośliny . Czy zostawić światło włączone czy wyłączone na ten czas ?
  • 12
  • Odpowiedz
@robvan: Z obi czy castoramą może być obecnie mały problem :) Poza tym lepiej niech kupi smart gniazdko z WiFi i wygodnie sobie w telefonie utworzy harmonogram pracy, koszt zbliżony. Ja używam w tym celu Gosund SP111 i działa wyśmienicie - np. w odróżnieniu od standardowych programatorów potrafi dobrze przełączać tryby światła w modułach aquaela D&N.
  • Odpowiedz
Dzięki za pomoc. Przez te dwa dni zostawię zgaszone, a rzeczywiście Smart gniazdko to super sprawa. Chyba lepiej kupić takie gniazdko niż dopłacać 100 czy więcej złotych do lampy z wifi
  • Odpowiedz
@fimino: Gdzie masz elektroniczne programatory po 10 zł? Bo za te mechaniczne podziękuje, nie mamy już lat 80. Za gniazdka Gosund płaciłem po 30 zł za sztukę.
  • Odpowiedz
@psylo: yyyy większość ludzi ma światło, które ma się włączyć i wyłączyć o określonej godzinie. Bo co tu programator elektroniczny?
  • Odpowiedz
@fimino: Chociażby po to, żeby go nie było słychać w nocy, albo po to żeby umożliwiał inny harmonogram pracy w weekendy. Albo po to, żeby potrafił przełączać tryby D&N w aquaelu. Albo żeby lepiej wyglądał, jeśli ktoś ma gniazdko podłączone w widocznym miejscu. Różnica w cenie pomijalna, mniejsza niż byle jaki obiad z dostawą, więc moim zdaniem nie ma sensu kupować mechanicznego starocia.
  • Odpowiedz