Wpis z mikrobloga

Mam starego netbooka, na którym zainstalowany jest winxp. Chciałem go wyczyścić i przeznaczyć dla taty kierowcy, aby mógł sobie będąc w trasie obejrzeć jakiś film na postoju. Niestety filmy w fullhd się tną. W 720 chodzą płynnie. Na pokładzie jest intel atom 1.6 GHz i dysk SSD 120 GB, RAM 2GB ddr2 . Probowałem zainstalować linux mint i lubuntu ale na nich również się te filmy tną, chociaż działanie sytemu jakby nieco szybsze było.
Czy da się coś jeszcze z tym netbookiem zrobić czy tylko śmietnik?

#komputery
  • 6
  • Odpowiedz
Atom jest dość przestarzaly. Telefon ma lepsze twktowanie. Nie znam sie ale moze wymiana pasty na procku by pomogla.

Btw czy zauwazy na netbooku roznice pomiedzy full hd a 720? Czy matryca ma odpowiednia rozdzielczosc?
  • Odpowiedz
@DanekRBI: Mireczku niestety do wypierdzielenia. Możesz sobie z niego zrobić serwerek plików jeżeli dorzucisz większy dysk. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla taty możesz poszukać jakiegoś poleasingowego sprzętu. Jest dużo fajnych lapków w dobrych cenach. Akurat do oglądania filmów.
  • Odpowiedz
@Lipka91: @krytyk__wartosciujacy: @budus2: Matryca jest 720p i tak to jest wyjście żeby oglądać 720p, ale z tego co wiem to mój tata ma jakieś filmy własnie w 1080p i chciałem mu umożliwić obejrzenie tego co ma. Myślałem, że wsadzenie lunuxa naprawia wszystkie problemy ale jednak się nie udało :D
  • Odpowiedz