Wpis z mikrobloga

Temat odcinania koloru od sufitu. Muszę zrobić wąski pasek odcinający ścianę od sufitu- farba Magnat Ceramic.
Jak okleję ścianę, potem podmaluję taśmę na biało, pomaluję 1 warstwę farby właściwej, pomaluję 2 warstwę po wyschnięciu pierwszej i zerwę taśmę z jeszcze mokrej farby to będzie ok?

Powyższym sposobem zrobiłem tak z farbą Beckers i wyszło tragicznie XD Miejscami farba odchodziła płatami z taśmą- podłoże było dobrze przygotowane, winę zrzuciłem na to, że Beckers to farba lateksowa i wyszło jak wyszło.

Czy sposób, który opisałem zadziała przy farbie ceramicznej czy może lepiej 2x oklejać i zrywać taśmę między kolejnymi warstwami farby? help pls

#remont
  • 4
@Rafalski45: Bo jak przykleję taśmę i pomaluje ją od razu kolorem to jest ryzyko, że farba podcieknie pod taśmę i będzie to widoczne po zerwaniu. A jak pomaluję najpierw cienką warstwą białej to to co miałoby dostać się pod taśmę będzie w białym kolorze i po oderwaniu taśmy nie będzie tego widać
@damianos19938: kup dobrą taśmę (blue dolphin) i nic nie podcieknie. Odcinki prze taśmie rób już lekko roztartym wałkiem, nie ociekającym farbą. Jeszcze nigdy się tak nie bawiłem przy malowaniu w jakieś białe, a potem malowanie