Wpis z mikrobloga

Proste pytanie: Mam stronę, która żyje już 3 lata, dokonałem na niej zmian graficznych i css. User, który na nią wchodzi wykrzacza mu się po części bo ładuje mu kawałki plików z jego cookies. Jak zrobić reset tych cookies u wszystkich tych ludzi? Czy wystarczy w htaccess dać na (np. godzinę) ważność cookies? Najlepsza byłaby wtyczka, która robi czystke i każdy kto otworzy stronę zobaczy nową wersje.

#wordpress
  • 12
@imdejv1: najlepiej byłoby wprowadzić wersjonowanie plików, z tego co kojarzę niektóre wtyczki cache mają taką funkcję + kwestie związane z expire w htacces też ustawiają. Albo można ręcznie napisać taki skrypt.
@Kien: Niestety właśnie spróbowałem z tym i ustawiłem background na inny odcień po czym ustawiłem wersje ciasteczek na 4 i odświeżyłem. Owszem załadowało pasek akceptacji, ale background dalej pozostał bez zmian. Nie mam pojęcia jak to zmienić, a chciałbym by stali bywalcy widzieli nowe zmiany a nie pokrzaczoną stronę :(
@imdejv1: tylko to nie jest idealne rozwiązanie bo nie wszystkie pliki powinny być tak często odświeżane, pewnie jak to raz ogarniesz to przez dłuższy czas nie będziesz zmieniał a jak ustawisz na 1h to wymusisz ponowne ładowanie praktycznie zawsze (chyba że ktoś wchodzi parę razy w ciągu godziny na Twoją stronę). Tak dokładnie technicznie Ci nie pomogę bo aż tak się nie znam ¯\_(ツ)_/¯
@Kien: Mam na myśli, by ustawić to na 3h na tydzień żeby nie zarąbać serwera, a po tym czasie to wylaczyc i miec nadzieje, ze kolejnym userom wyswietli sie juz nowa wersja.
@imdejv1: To też nie jest prawidłowe rozwiązanie. Jak zmienisz coś w dwóch plikach - np. w jednym pliku CSS i jednym JS to one mogą wygasnąć u użytkownika z różnym okresem. Poza tym jest kilka innych powodów.

Jest tylko jedno prawidłowe rozwiązanie tej sytuacji: wersjonowanie pliku. Możesz zmienić nazwę pliku albo przy wczytywaniu zmienić parametr np. version. Czyli zamiast style.css?version=1 dać style.css?version=2
Dziękuje. Chodzi o Wordpress. Plików może być 50, co wtedy?

@imdejv1: To zmieniasz wersję 50 plików. W funkcji wpenqueuescript oraz wpenqueuestyle (albo odpowiednikach register) masz argument do wersji.

Można też podpiąć się filtrem i dodać jakąś cyfrę w wersji na końcu, wtedy zmieniasz w jednym miejscu.

meta dopisze to o czym mówisz i jestem w domu

@imdejv1: Hmm... Jeżeli wczytujesz pliki CSS/JS w mecie to tak.
@zwierzak40: Muszę się wczytać w ten temat lepiej. To dla mnie odwieczny problem kiedy tworzę poprawki, a później u klienta lub jego zespołu wczytuje się stara wersja bo nie nadpisało im plików...