Wpis z mikrobloga

#programowanie
Kiedy uznać język programowania za "opanowany"? Piszę to w cudzysłowie, bo wiem, że wszystko się ciągle rozwija, wychodzą nowe wersje, nowe funkcjonalności itd. Pomijając ten fakt - chodzi mi o dobre posługiwanie się językiem, np. pythonem, żeby móc być w miarę pewnym swoich umięjętności w zdecydowanej większości problemów w zawodzie? Czy może źle na to patrzę - może "opanowanie" języka to ogarnięcie składni i konceptów języka, a to, o co pytam to dopiero poszczególne funkcjonalności - typu używanie języka do ML - można opanowywać i uznać za pojęte przez programistę?
Pomoże ktoś trochę rozjaśnić tę kwestię? Dzięki
  • 6
  • Odpowiedz
@odkaczalka: Nie ma jednej odpowiedzi. W skrócie opanowanie podstaw to właśnie składania, dalszy stopień opanowania to używanie odpowiednich idiomów, a więc pisanie w Pythonie jak Pythonista a nie jak programista C. Wyżej są koncepty bardziej uniwersalne i nie zawsze związane z poszczególnym językiem jak dobre praktyki i wzorce projektowe. Wyżej są wzorce i dobre praktyki architektoniczne.

Obok tego wszystkiego jest jeszcze wiedza domenowa, czyli poznanie Javy dla Fintechu (finanse), poznanie
  • Odpowiedz
@odkaczalka: zależy od zastosowania. Programista dużej aplikacji biznesowej, data scientist albo programista małych skryptów. Wszystko da się pisać w Pythonie, jednak każde zastosowanie wymaga innego wachlarzu umiejętności. Jak wiesz jak coś zrobić bez nadmiernego szukania w internecie, to można powiedzieć, że opanowałeś język w danym zastosowaniu
  • Odpowiedz
@odkaczalka: dodam jeszcze, że nie da się opanować wszystkiego. Będąc programistą webowym nie jestem w wstanie ogarnąć miliarda bibliotek do data science w pythonie w taki sposób, żeby w pare sekund wiedzieć jak rozwiązać problem za pomocą wszystkich możliwych alternatych
  • Odpowiedz
@odkaczalka: w samym Pythonie (jak właściwie w większości języków) możesz zrobić kilka skrajnie różnych rzeczy. Ja np. używam Pythona głównie do backendu który gada z urządzeniami po serialach i
tutaj subiektywnie dobrze ogarniam temat, natomiast jeśli chodzi o webowke to potrafię postawić jedynie prosta stronkę z walidacjami we Flasku, a ML nie robiłem w ogóle. Tak samo możesz robić skrypty automatyzujące jakieś rzeczy w OS gdzie znowu wymagana jest wiedza
  • Odpowiedz