Wpis z mikrobloga

Hejka #python uczę się #django i stwierdziłem, że napisze sobie w nim swoją stronę gdzie będę wrzucał rzeczy których się ucze w celu utrwalenia, coś jak blog. Chciałbym dlatego zrobić sobie może z dwie podstrony, kontakt i może coś w stylu o mnie (about) i chciałbym zarządzać treścią na tych stronach z poziomu panelu admina w django i jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to gdybym chciał zmienić na przykład maila swojego na tej stronie to stworzenie osobnego modelu do podstrony kontakt i osobny model do podstrony o mnie. Moje #pytaniedoeksperta z #programowanie to czy to jest w miare przyzwoity sposób? Wiem że jest coś takiego jak django-cms ale po chwili używania wydało mi się to zupełnie coś innego niż chce. Mógłbym liczyć na jakąś radę od was?
  • 5
@h00k: Tzn model powinien być ten sam dla każdej ze stron (powiedzmy "Page") natomiast będziesz miał inną instancję dla strony Kontakt i inną dla "O mnie". Nie ma sensu robić różnych modeli dla różnych stron jeżęli nie jest to absolutnie koneiczne.

Jeżeli zaś chodzi o zarządzanie ustawieniami strony, poczytaj o "Sites"

https://docs.djangoproject.com/en/3.1/ref/contrib/sites/

Ludzie w swoich projektach często robią "SiteSettings" z relacją 1-do-1 z "Site".
I w SiteSettings zawierasz wszystko co chcialbys
@h00k: pytanie po co Ci model na podstronie kontakt albo o mnie? na ile często te dane będą się zmieniać?
Znacznie lepszym pomysłem będzie zrobienie z tego statycznego html'a z dynamicznie ładowanymi elementami jak email czy inne dane, które uważasz, że mogą się zmieniać
@Lunatik: Dziękuje bardzo już się za to zabieram (ʘʘ)

@michael93pl: No właśnie też mi się to trochę absurdalne wydało ale chyba z tego co zrozumiałem od @Lunatik sites rozwiąże mój problem i będzie tak jak mówisz, że tylko te dane będą dynamicznie ładowane