Aktywne Wpisy
Trabancik +39
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +779
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
#fotografia #fotoreportaz #reportaz #zdjeciatygodnia #theguardian
Poniżej:
Aaron Cleys niesie naczynie z wodą, którego używał do gaszenia gorących punktów w domu zniszczonym przez pożar Riverside w Kalifornii.
Migranci siedzą na pokładzie łodzi pływającej po wodach między Sangatte i Cap Blanc-Nez w kanale La Manche u wybrzeży północnej Francji, próbując przekroczyć granicę morską między Francją a Wielką Brytanią.
Zdjęcie: Sameer Al-Doumy / AFP / Getty Images
Ubrania migrantów schną na drzewach w prowizorycznym obozie na obrzeżach Calais. Liczba migrantów przepływających przez kanał La Manche w małych nadmuchiwanych łodziach gwałtownie wzrosła w lecie 2020 r. Według władz północnej Francji około 6 200 migrantów próbowało przepłynąć między 1 stycznia a 31 sierpnia 2020 r.
Zdjęcie: Sameer Al-Doumy / AFP / Getty Images
Zdjęcie: Mohamad Torokman / Reuters
Krowa stoi na wyschniętym obszarze rancza w Pantanal, największym mokradle świata.
Amanda Perobelli / Reuters
Jaguar ociera się o roślinność, przechodząc przez dym z pobliskiego pożaru w parku stanowym Encontro das Aguas w Pantanal.
Zdjęcie: Amanda Perobelli / Reuters
Adwokat Ben Crump i Tamika Palmer, matka Breonny Taylor, łączą ręce po konferencji prasowej, na której ogłoszono, że miasto Louisville zainicjuje reformy policji i zapłaci 12 milionów dolarów rodzinie za zabicie Breonny Taylor, która została śmiertelnie postrzelona przez funkcjonariusze policji podczas nalotu na jej mieszkanie.
Zdjęcie: Brandon Bell / Getty Images
Kobieta myje oczy wodą po tym, jak policja wystrzeliła gaz łzawiący w migrantów, którzy rzucali kamieniami podczas protestu, domagając się schronienia po spaleniu obozu w Morii.
Zdjęcie: Angelos Tzortzinis / AFP / Getty Images
Migranci i uchodźcy cieszą się morzem w pobliżu nowego obozu na wyspie Lesbos. Około 800 z tysięcy osób ubiegających się o azyl, które uciekły przed pożarem, który zniszczył największy w Europie obóz dla migrantów, zostało zakwaterowanych w tymczasowym miejscu.
Zdjęcie: Angelos Tzortzinis / AFP / Getty Images
W oknie oddziału Covid-19, gdzie pacjent leży na oddziale intensywnej opieki medycznej w Buenos Aires, odbija się pielęgniarka.
Zdjęcie: Natacha Pisarenko / AP
Więzień ośrodka edukacyjnego dla młodocianych przestępców w Itagua, "błaznuje" na platformie, na której kiedyś stał posąg świętego. Więźniowie domagają się przywrócenia przywilejów do odwiedzin, które zostały zawieszone po wybuchu koronawirusa.
Zdjęcie: Jorge Sáenz / AP
Pozostałości hotelu zniszczonego przez pożar w następstwie pożaru Beachie Creek.
Zdjęcie: Shannon Stapleton / Reuters
Widok z lotu ptaka pokazuje nieruchomości zniszczone przez pożar Almeda w Talencie. Pożary w Kalifornii, Oregonie i stanie Waszyngton spaliły w tym roku ponad pięć milionów akrów, zabiły dziesiątki ludzi i zmusiły setki tysięcy do opuszczenia swoich domów.
Zdjęcie: Robyn Beck / AFP / Getty Images
Grupa ludzi uważanych za migrantów przybywa na pontonie na plaży Kingsdown w pobliżu Dover po przepłynięciu kanału La Manche.
Zdjęcie: Gareth Fuller / PA
Ludzie śpiewają i tańczą na Leicester Square w Londynie podczas pandemii.
Zdjęcie: Simon Dawson / Reuters
Kobieta ubrana w biały sprzęt ochrony osobistej reaguje na widok ciała swojego męża, ofiary Covid-19 w Gauhati. Indie zajmują obecnie drugie miejsce na świecie (za USA) pod względem liczby zgłoszonych zakażeń koronawirusem z ponad 5,1 milionami przypadków.
Zdjęcie: Anupam Nath / AP
Dziewczyna wita urugwajskich żołnierzy sił pokojowych ONZ, którzy patrolują w Fatakach. Wioski i pojazdy na tej drodze były celem powtarzających się ataków milicji.
Zdjęcie: Alexis Huguet / AFP / Getty Images
Podczas demonstracji przeciwko brutalności policji w Bogocie funkcjonariusze policji stoją w szeregu ze zniszczonymi tarczami w trakcie zamieszek zamieszek. Napis na tarczy głosi: „Jestem gwałcicielem i wspólnikiem”.
Zdjęcie: Luisa González / Reuters
Apartamenty są porośnięte roślinnością na osiedlu mieszkaniowym w Chengdu. Wydaje się, że eksperymentalne zielone budownictwo mieszkaniowe zostało opanowane rośliny, a państwowe media donoszą, że wprowadziła się tylko garstka kupujących.
Zdjęcie: AFP / Getty Images
To zdjęcie z ulotką opublikowane przez przywódcę rosyjskiej opozycji Aleksieja Nawalnego na jego koncie na Instagramie pokazuje jego i jego żonę Julię, po prawej, pozujących do zdjęcia z pracownikami medycznymi w szpitalu w Berlinie. Na Instagramie napisał: „Cześć, tu Navalny. Tęskniłem za tobą. Nadal niewiele mogę zrobić, ale wczoraj udało mi się oddychać samodzielnie przez cały dzień.”.
Zdjęcie: Instagram / via AP