Wpis z mikrobloga

Ja pierd^le, żeby nie można było włączyć na stałe opcji logowania "Pole z nazwą i hasłem" w #macos to ja nie... ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam włączoną tą opcję i owszem działa jak się wyloguję ale jak chcę zablokować ekran czy ponownie uruchomię #macbook? Sorry, ale nic z tego użytkowniku, #apple wie lepiej co dla Ciebie dobre i wracamy do wyboru z listy użytkowników! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#sysadmin #informatyka #komputery #hacking
  • 10
  • Odpowiedz
@kwitnaca-wisnia: problem rozwiązany...

cytuję:

To normalne w przypadku logowania do dysku z plikami Filevault.

Gdy komputer Mac uruchamia się z zaszyfrowanego dysku z włączoną funkcją Filevault, używa specjalnego procesu rozruchu EFI zamiast normalnego logowania do systemu macOS.
W oknie logowania zostanie wyświetlona lista nazw użytkowników kont, które są autoryzowane (przez panel ustawień bezpieczeństwa i prywatności) do odblokowania dysku FileVault
Okno logowania nie pokazuje WSZYSTKICH kont, chyba że włączysz wszystkich użytkowników w
  • Odpowiedz
@KP26: Masz racje, po restarcie faktycznie pierwsze logowanie jest takie jak opisujesz. Ja restartuje swój laptop raz na trzy miesiące i po prostu zapomniałem jak to wyglada :-) Natomiast po odblokowaniu ekranu albo wybudzeniu z uśpienia już tak nie jest, także podejrzewam dalej że coś sobie zepsułeś.

No i powtórzę to, co napisałem wcześniej. W macOS wiele rzeczy działa tak jak sobie wymyśliło Apple i nie da się ich zmienić. Jak
  • Odpowiedz
@kwitnaca-wisnia: na win jest też bardzo denerwujący "feature". Po zablokowaniu ekranu zamiast domyślnie pytać o hasło win najpierw pyta o metodę odblokowania- w moim przypadku hasło, PIN albo biometric i potrzeba dodatkowego kliknięcia w ikonkę
  • Odpowiedz