Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym strumieniowaniem po sieci lokalnej z #xboxone przez wifi? Czy konsola strimuje w 4k nawet jak chcę pograć sobie na telefonie z jakimś małym wyświetlaczem czy jednak dostosowuje rozdzielczość i nie próbuje przesyłać strumienia w najlepszej jakości? Wczoraj pierwszy raz się tym bawiłem - pograłem chwilę w Forze na telefonie, ale było słabo. Poza lekkim lagiem co chwilę były problemy z bitrate i pojawiały się artefakty... Ogarnia ktoś ten temat?
#xbox
  • 7
  • Odpowiedz
@bgb1: Nie korzystałem z tego w aplikacji ale na PC, kilka razy jak TV był zajęty. W 4k nie chodziło bo mam XboxOne S, ogólnie działa to sprawnie, czasami były jakieś lagi jak zasięg WiFi się zgubił. Ja mam WiFi na 5GHz więc przepustowość większa
  • Odpowiedz
@bgb1: co do lagów to Wifi musi być 5GHz, a telefon też musi obsługiwać 5GHz na wifi. W 2.4 kiedyś próbowałem na laptopie i niby dało się grać ale lagi były. Na 5GHz nie odczuwam, że jest to obraz strumieniowany.
  • Odpowiedz
@Policjant997: wszystko robię przez oficjalną apkę od xboxa - insider coś tam. Połączenie wifi na tel najpierw próbowałem przez 2.4ghz, ale lagi były olbrzymie i granie niemożliwe. Potem przestawiłem w tel sieć na 5ghz i lagi spadły do milisekund ale i tak są trochę odczuwalne. W sumie nie sprawdziłem jeszcze jak konsola się łączy z routerem, czy 2,5 czy 5ghz... Ale w sumie chyba najlepiej byłoby ją połączyć kablem nie?
  • Odpowiedz
@bgb1: Ja mam kablem podłączoną konsole do routera bo stoją obok siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co do tej nieoficjalnej aplikacji to była ona jeszcze przed tą oficjalną. Motyw jest taki, że jest to płatna aplikacja na abonament i nie jest dostępna w google play. Można pobrać triala apki na stronie wydawcy. Nazwy kompletnie nie pamiętam ale dowiedziałem się o niej tutaj na tagu #xboxone
  • Odpowiedz